Sondaj PwC: Mai mult de jumătate dintre angajați cred că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen lung, în viitor

Data publicarii: 30-03-2021 | HR/Cariere
Potrivit sondajului „Hopes and Fears 2021” realizat de PwC în rândul a peste 32.000 de angajați la nivel global, pandemia de Covid-19 și implicit criza socială, economică și sanitară generată de aceasta, pare să fi contribuit din plin la atitudinea din ce în ce mai pesimistă pe care oamenii o au în ceea ce privește locurile lor de muncă. Astfel, mai mult de jumătate din respondenții sondajului, mai precis 56% sunt de părere că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen lung, în viitorul apropiat.

”Munca la distanță, munca virtuală sau cea colaborativă au prins avânt după apariția pandemiei, având avantaje precum programul de lucru flexibil și mobilitatea. În același timp, incertitudinea care domină de un an viețile tuturor a creat percepția că viitorul este imprevizibil, dinamic și că trebuie să fim dispuși la adaptare continuă. Pentru unii dintre noi, această nesiguranță sporește anxietatea legată de locul de muncă, deja accentuată de contextul recent”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Sondajul concluzionează astfel că munca la distanță va crește în importanță și în perioada care va urma pandemiei globale pe care continuăm să o traversăm. Dintre angajații care au posibilitatea de a lucra de acasă însă, peste 72% ar prefera un mix echilibrat între telemuncă și mersul la birou în vreme ce doar 9% și-ar dori să revină la birou cu un program complet ca și înainte de pandemie.

”Angajatorii trebuie să regândească modul de lucru în substanță, nu doar logistic, să rescrie politicile de resurse umane și să creeze scenarii legate de cine, unde, când și cum va lucra, nu doar pentru a adapta spațiile și instrumentele de lucru, dar și pentru a defini pachetele adecvate de compensații și beneficii. Pe termen lung, relațiile muncă vor căpăta valențe noi, iar binomul angajat-angajator într-un loc de muncă fix nu va mai fi modelul dominant”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation,PwC România.

Pandemia a accelerat pe de altă parte și tendința de automatizare și tehnologizare, motiv pentru care, potrivit sondajului, aproape două treimi (60%) dintre angajați se tem că automatizarea le va pune în pericol locurile de muncă. Mai mult, 39% dintre respondenți sunt deja de părere că actualele locuri de muncă pe care le au vor deveni depășite în următorii cinci ani. 77% dintre ei sunt însă pregătiți să se respecializeze, să dezvolte noi abilități sau să se reprofileze în vreme ce aproape jumătate (49%) ar intenționa să își deschidă propriile afaceri.