Opinie Deloitte: Impozitul minim pe profit la nivel global, tot mai aproape. Ar putea SUA urgenta demersurile?

Data publicarii: 14-04-2021 | Economie
„Creșterea exponențială a datoriilor guvernamentale din ultimii ani este tot mai greu de explicat în contextul evoluțiilor economice recente. Chiar și în cei mai dificili ani, cum ar fi anul izbucnirii pandemiei de COVID-19, au existat domenii profitabile și companii care au înregistrat câștiguri care nu se regăsesc decât în mică măsură în bugetele țărilor din care au fost obținute”, scrie Dan Bădin, Partener servicii fiscale în cadrul Deloitte România.

Astfel, revine iar și iar în considerație o problemă cât se poate de actuală în condițiile economice din prezent, și anume problema taxării echitabile. De această dată, tonul este dat de Statele Unite ale Americii, administrația Joe Biden anunțând un plan de investiții care presupune printre altele eliminarea unor facilități acordate multinaționalelor, limitarea exodului profitului în paradisurile fiscale și chiar majorarea impozitului pe profit.

Mai mult, planul de redresare anunțat de administrația Biden a fost chiar apreciat de reprezentanții mediului de business american. Pe de altă parte, aceeași susținători au reclamat faptul că majorarea taxelor ar putea duce la scăderea competitivității companiilor americane pe plan internațional. Asta în cazul în care impozitul pe profit se va majora cu șapte procente până la 28%, conform programului de redresare și, poate cel mai important, dacă va fi implementat impozitul minim de 21% pentru companiile care obțin profituri în altă țară.

„Ca răspuns la valul de critici, oficialii de la Casa Albă au anunțat reluarea discuțiilor în vederea introducerii unui impozit minim pe profit la nivel global, argumentând că economiile naționale au tot mai multă nevoie de sisteme fiscale stabile care să genereze venituri capabile să asigure bunurile publice esențiale în condiții de criză, și nu numai, și care să garanteze că toți contribuabilii împart corect povara finanțării guvernelor”, continuă Dan Bădin.

„Președintele american a transmis acest mesaj cu ocazia anunțării planului, iar Secretarul Trezoreriei (echivalentul american al ministrului de finanțe), Janet Yellen, a anunțat, la rândul său, că lucrează cu țările G20 pentru a conveni asupra unei cote minime de impozit pe profit la nivel global. Ea susține că o astfel de decizie ar duce la încheierea „cursei de 30 de ani pentru atingerea celui mai redus nivel de impozitare”. La foarte scurt timp, și reprezentanții Fondului Monetar Internațional au declarat că sunt în favoarea implementării unei măsuri de acest tip, iar președintele Băncii Mondiale a anunțat că miniștrii de finanțe din țările G20 discută, zilele acestea, problema taxării la nivel global, inclusiv pentru serviciile digitale”, conchide el.

Pe de altă parte, statele lumii sunt preocupate de multă vreme de altfel de problema implementării unui sistem de taxare echitabil, primele acțiuni concrete în acest domeniu venind în anul 2013, când G20 a trasat OECD sarcina de a elabora un plan de măsuri care să combată acest fenomen.

„Astfel, odată cu dezvoltarea economiei digitale, OECD a luat decizia de a continua inițiativa în privința impozitării pe două direcții (doi piloni), primul fiind axat pe taxarea economiei digitale (își propune să aloce o parte mai mare din profiturile globale ale unei multinaționale din tehnologie către țările din care obține venituri), iar al doilea, în continuarea inițiativei anti-BEPS, către stabilirea unui impozit minim pe profit la nivel global. Însă aceste două direcții sunt încă în stadiul de dezbatere”.