Comentarii Claudiu Cazacu, XTB - Curs Euro/RON si situatia politica

Data publicarii: 13-09-2021 | Finante-Banci
Ultimele săptămâni au fost marcate de noi recorduri în ceea ce privește cursul Leu/Euro, recorduri pe care moneda noastră națională le-a bătut de la o zi la alta, în raport cu cea europeană.

Situația de pe piața valutară însă, depinde în mare măsură - și este reflectată - de situația politică la zi, de ambianța mediului politic care este una de instabilitate. Un Guvern instabil pune presiune pe cursul de schimb și inevitabil, duce la o cădere a monedei locale în favoarea valutelor „tari” și stabile.

7 septembrie 2021: „Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR - referința oficială - este și el un nou maxim istoric: 4.9488. Situația din piața valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianța politică actuală.

Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro”, scrie Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Același expert ne vorbește de asemenea de prezența băncii centrale care încearcă în această perioadă să elimine ori cel puțin să netezească influențele pe care această situație îl au asupra cursului de schimb valutar, amintind în același timp și de posibila suprapunere a unor factori sezonieri precum începutul toamnei ori îngrijorările de natură economică corelate cu cele sanitare, pandemia de Covid-19 nefiind deloc încheiat ba chiar dimpotrivă, numărul cazurilor fiind în creștere în ultimele zile.

„Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic.

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie,” conchide acesta.