Punct de vedere EY: ANAF planifica o crestere a numarului inspectiilor fiscale

Data publicarii: 14-10-2021 | Economie
Deși în ultimii cinci ani numărul controalelor fiscale a scăzut considerabil la nivelul întregii țări, de la 46.000 de inspecții în 2016 la doar 24.000 în 2020, experții se așteaptă ca anul 2021 să fie cel în care fiscul va reveni în forță pentru a recupera timpul pierdut. De altfel, strategia ANAF își propune creșterea numărului de inspecții fiscale gradual, cu 10% până la finele ultimului semestru al anului 2025.

La nivelul țării noastre, se recomandă de altfel ca raportările asociate impozitelor și taxelor să fie bine documentate, tendința globală de întărire a controalelor fiscale fiind o certitudine și pe plan local. Mai mult, chiar dacă numărul inspecțiilor fiscale a scăzut, după cum aminteam mai sus, nu la fel s-a întâmplat și anul trecut, când, în ciuda pandemiei, acest trend s-a diminuat considerabil.

De asemenea, un alt motiv pentru care putem prognoza o creștere a controalelor este scăderea sumelor colectate. Potrivit unei analize EY România, sumele colectate în urma inspecțiilor fiscale a scăzut constant în ultimii ani, de la peste 14 miliarde de lei în anul 2016, la doar 4,2 miliarde de lei în 2020.

Dacă pe de altă parte ne uităm și la eficiența inspecțiilor fiscale, același studiu remarcă scăderea mediei sumelor colectate per contribuabil în urma inspecțiilor fiscale, de la 500.000 de lei în anul 2017 la 260.000 în 2019. S-au raportat progrese semnificative doar în ceea ce privește inspecțiile prețurilor de transfer, unde în urma ajustării prețurilor, fiind stabilită o diferență a bazei de impozitare de 1,99 miliarde de lei în 2020 față de 0,83 miliarde de lei în 2019.

„Am analizat și arieratele colectate. În acest caz, vorbim despre creșteri exponențiale, chiar de la an la an, cu excepția anului 2017, când arieratele au avut o scădere de 0,6 miliarde de lei. Astfel, s-au colectat în plus 2 miliarde de lei în 2018 (raportat la anul anterior), plus 4,8 miliarde în 2019 (raportat la anul anterior) și plus 7,7 miliarde pe primele șase luni ale lui 2020 (raportat la semestrul întâi al anului anterior)”, scriu Adrian Rus, partener EY România și Emanuel Băncilă, lider al practicii de politici și dispute fiscale din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.

„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul vorbește despre o creștere cu 10%, a numărului de inspecții fiscale și despre întărirea controlului documentar la distanță, astfel încât acest tip de control să reprezinte 60% din totalul verificărilor în 2025. Controlul documentar, împreună cu SAF-T, reprezintă într-adevăr un mijloc de eficientizare a inspecțiilor fiscale. Aici se adaugă și nou creata structură de management al riscului, care ar trebui să ajute, de asemenea, la eficientizarea inspecțiilor fiscale prin crearea de clase de risc în funcție de care să se prioritizeze inspecția fiscală.

Conform raportului de activitatea al ANAF pe 2020, au fost testați aproximativ 100 de indicatori de risc, urmând ca până la sfârșitul lui 2022 să se definitiveze indicatorii de risc în funcție de care se vor stabili clasele de risc. Ca atare, nu credem că mărirea numărului de inspecții fiscale va duce la creșterea colectării” adaugă aceștia.