Raport PwC: Peste 60% dintre directorii generali și de tehnologie de la nivel global anticipează o creștere a criminalității cibernetice în 2022

Data publicarii: 15-10-2021 | Economie
Potrivit sondajului PwC Digital Trust Insights 2022, peste 60% dintre directorii de tehnologie și directorii generali ai companiilor la nivel global, anticipează o creștere a criminalității cibernetice în anul următor, în fruntea listei posibilelor ținte de atacuri clasându-se rețelele mobile, serviciile de tip cloud și Internet of Things (IoT). Mai mult, 53% dintre respondenți sunt de părere că va crește de asemenea și numărul actorilor statali.

Dintre respondenții care și-au manifestat îngrijorarea cu privire la posibilitatea atacurilor cibernetice care vor avea loc în 2022, 60% prevăd atacuri asupra serviciilor de tip cloud în vreme ce 56% prevăd breșe de securitate la nivelul furnizorilor de soluții de tip software. Respondenții estimează de asemenea o creștere semnificativă a atacurilor de tip ransomware și a celor legate de criptomonede.

Sondajul Digital Trust Insights 2022 a fost realizat la nivel global în perioada iulie - august 2021 în rândul a 3602 directori generali și de tehnologie din Europa de Vest, America de Nord, America de Sud, Europa de Est, Orientul Mijlociu, zona Asia Pacific respectiv Africa. Mai bine de 60% dintre cei care au răspuns la sondaj lucrează pentru companii cu venituri de peste 1 miliarde de dolari, 33% având venituri chiar mai mari de 10 miliarde de dolari. Aceștia operează în diverse industrii printre care mass-media, tehnologie, telecomunicații, producție industrială, retail, energie, servicii financiare, sănătate, servicii publice și guvernamentale sau utilități și energie.

”Organizațiile pot fi vulnerabile la un atac chiar și atunci când au o apărare cibernetică bună, pentru că un atacator sofisticat va căuta întotdeauna cea mai slabă verigă, uneori prin intermediul furnizorilor companiei. Potrivit sondajului nostru, majoritatea organizațiilor au dificultăți în înțelegerea riscului cibernetic și a riscului legat de confidențialitatea informațiilor în relațiile cu furnizorii. De aceea, simplificarea proceselor care aduc prea multă complexitate și securizarea relațiilor cu partenerii sunt mai mult decât necesare astăzi”, a declarat Mircea Bozga, Partener servicii de audit al riscului PwC România.

Complexitatea organizațională mare, generează riscuri cibernetice și de confidențialitate mai mari, potrivit a peste 70% dintre respondenți. Astfel, în zonele cu complexitate „inutilă și evitabilă” sau clasat pe prima poziție, cu câte 77% fiecare, atât guvernanța datelor cât și infrastructura acestora.

La întrebările primite cu privire la minimizarea riscurilor, directorii participanți la sondaj au optat pentru audit sau verificarea conformității furnizorilor (46%), schimbul de informații cu părțile terțe (42%) sau adresarea provocărilor legate de costuri sau timp ale rezilienței cibernetice (40%). Majoritatea sunt de acord că riscurile sunt crescute pentru perioada imediat următoare, peste 50% așteptându-se la o creștere a incidentelor raportabile în 2022, peste nivelul din acest an. De aceea, 69% dintre companii plănuiesc majorarea cheltuielilor cu securitatea cibernetică, 26% dintre ei anticipând cheltuieli mai mari cu cel puțin 10% față de anul curent.