Studiu Deloitte: varf de incredere in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala, pe fondul previziunilor economice optimiste

Data publicarii: 02-11-2021 | Economie
Potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE Private Equity Confidence 2021, încrederea firmelor de capital privat din zona Europei Centrale continuă să crească semnificativ, pe fondul unor previziuni economice optimiste. Astfel, 70% dintre respondenții la acest studiu consideră că economia se va îmbunătăți în perioada imediat următoare. De asemenea, pentru prima dată din anul 2007, nu se așteaptă la o înrăutățire a situației economice niciuna dintre firmele de capital dintre cele sondate de Deloitte. Indicele de încredere a crescut, potrivit aceluiași sondaj, de la 62 în vara anului trecut la 149, cifră care ne aduce aproape de vârfurile înregistrate în anii 2007 și 2011, 98% dintre respondenți așteptându-se ca activitatea pe acest segment de piață să se intensifice sau, cle puțin să se mențină la același nivel în lunile care urmează. Menționăm faptul că începând cu anul 2003, Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței private equity de două ori pe an.

Pe de altă parte, 41% dintre fondurile de capital participante la sondaj au o viziune mai rezervată în ceea ce privește decizia de a cumpăra în contextul în care prețurile, deja ridicate, sunt așteptate să își continue ascensiunea în perioada următoare. Prețurile ridicate crează însă și un moment bun pentru a obține câștiguri, 20% dintre aceste companii intenționând să se concentreze pe vânzare în lunile următoare. Mai mult, fondurile care dețin active în sectoarele care au înregistrat creșteri majore în ultimul an precum sănătatea, tehnologia și fintech-urile, s-au bucurat și de un interes crescut din partea potențialilor ofertanți existând posibilitatea ca acestea să fie interesate de vânzare în contextul prețurilor ridicate.

„În ciuda blocajului care s-a instalat imediat după izbucnirea pandemiei, piața de private equity a avut o evoluție bună în ultimele 18 luni și are așteptări optimiste pentru viitor, bazate pe experiența acumulată după criza financiară, pe strategiile de creștere care s-au dovedit de succes și pe redresarea economică. Trebuie menționat că peste jumătate dintre participanții la studiul Deloitte au confirmat că implementează politici de investiții care includ factori ESG (environmental, social, governance). În România, mai mulți jucători în domeniu, precum Oresa, Abris Capital, Sarmis Capital, Black Sea Fund, Morphosis Capital etc., au fost activi anul acesta în industrii precum alimentară, tehnologie, servicii, sănătate, și ne așteptăm să vedem tranzacții în care sunt implicate firme de private equity și în următoarea perioadă”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță financiară, Deloitte România.

Potrivit aceluiași studiu amintit mai sus, două treimi din firmele de capital privat preconizează o îmbunătățire a eficienței financiare a investițiilor. Asistăm de altfel la cele mai ridicate niveluri de optimism din 2004 și 2005 când piața se afla în perioada de creștere accelerată care a precedat ultima mare criză financiară la nivel mondial. Aroape 60% din respondenți se așteaptă de asemenea la creșteri și în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, un procent de asemenea ridicat, comparabil cu cel din anul 2006 când de asemenea, ne aflăm într-o perioadă de plină creștere economică.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: