PwC: Cum va funcționa aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe începând cu 2022

Data publicarii: 30-12-2021 | Imobiliare
Începând cu anul 2022, plafonul de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru vânzările de locuințe către populație va crește până la nivelul de 700.000 de lei (aprox 141.500 euro). Schimbarea a fost cuprinsă în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 170 publicată la data de 18 decembrie 2021 în Monitorul Oficial. De altfel, proiectul de lege fusese publicat cu doar două zile înainte, prin urmare, perioada de dezbateri fiind foarte scurtă.

Față de promisiunea anterioară din 2020, cu privire la majorarea plafonului, a fost introdusă ca noutate limitarea cotei reduse la o singură tranzacție pe cumpărător, o regulă care exista și anterior anului 2019 dar a fost eliminată ulterior.

Astfel, începând cu anul 2022, o persoană fizică poate beneficia de cota redusă de TVA pentru o singură achiziție a unei locuințe de maximum 120 de metri pătrați și cu un preț cuprins între 450.000 de lei și 700.000 de lei (aprox 141.500 euro). Condiția nu a fost pusă pentru valori mai mici de 450.000 de lei, motiv pentru care persoanele fizice pot achiziționa mai multe locuințe beneficiind de cota de TVA redusă cu condiția să nu depășească acest plafon pentru fiecare dintre ele.

Limita de tranzacționare pentru intervalul valoric cuprins între 450.000 de lei și 700.000 de lei este valabilă de la data de 1 ianuarie 2022 indiferent dacă o persoană a mai achiziționat imobile în trecut sau nu. Se va ține cont pe de altă parte dacă s-a efectuat o tranzacție în intervalul mai sus amintit indiferent dacă locuința a fost achiziționată individual sau în coproprietate cu o altă persoană.

Verificarea tranzacțiilor anterioare va fi făcută de către notarii publici care vor avea posibilitatea de a consulta un nou Registru în format electronic în care aceștia vor avea obligația de a înscrie toate tranzacțiile încheiate de vânzători cu persoane fizice care au stipulat aplicarea noii cote reduse de TVA de 5%.

Noul mecanism propus este acum justificat în preambulul Ordonanței prin faptul că “este necesară instituirea urgentă a unor reguli în vederea respectării caracterului social pentru aplicarea cotei reduse de TVA, conform legislației europene în domeniu, în cazul livrărilor de locuințe”.

„Însă, sunt câteva aspecte care ridică semne de întrebare. Este această variantă de aplicare a cotei reduse de 5% întru totul armonizată cu prevederile Directivei de TVA? Sau, la nivel mai pragmatic, în ceea ce privește administrarea Registrului. Va conține doar informațiile strict necesare? Va fi permisă interogarea propriilor date de către o persoană fizică?”, se întreabă Izabela Stoicescu, senior manager PwC România și Cristina Florea, senior associate, PwC România.

„Atunci când măsuri importante sunt introduse extrem de rapid, de pe o zi pe alta, prin Ordonanță de urgență, putem eventual doar intui sau spera anumite răspunsuri. Nu în ultimul rând, apare întrebarea dacă reintroducerea limitării la o tranzacție/cumpărător este într-adevăr de dorit în contextul economic actual. Încurajarea pieței imobiliare și fluidizarea tranzacțiilor ar fi fost un stimulent benefic pentru anul viitor, în final inclusiv pentru bugetul public. Astfel că menținerea angajamentului anterior ar fi fost o măsură pozitivă și o veste (mai) bună”, adaugă cei doi.