Studiu Deloitte: companiile din Romania sunt preocupate de cresterea costurilor si percepeau mai intens riscul geopolitic inca de la finalul anului trecut

Data publicarii: 28-03-2022 | Economie
Potrivit ultimei ediții a studiului Deloitte CFO Survey România, companiile din țara noastră sunt preocupate de evoluția costurilor pe fondul scumpirii materiilor prime și a energiei la nivel internațional, a contextului geopolitic și a deficitului de forță de muncă.

Studiul Deloitte CFO Survey România a fost realizat pe baza unui sondaj realizat la finalul anului trecut, sondaj care se bazează pe opiniile a peste 100 de directori financiari din România.

Astfel, 92% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a costurilor cu transportul, 89% cu forța de muncă și 75% cu finanțarea. Riscurile geopolitice erau percepute mai intens la finele anului trecut decât în anii precedenți. Este de așteptat ca și din acest punct de vedere să observăm creșteri majore în contextul în care de la sondajul Deloitte și până în prezent, situația geopolitică s-a schimbat dramatic, odată cu invazia Rusiei în Ucraina și războiul rezultat ca urmare a acesteia.

În acest context, pentru 29% dintre respondenți, atenția acordată costurilor rămâne o prioritate în acest an. 20% dintre ei pun în prim plan și nevoia de identificare a unor modalități noi de a extinde afacerile într-o perioadă de instabilitate crescută (20%). De asemenea, pentru 11% din directorii financiari participanți la studiu, se menține în topul priorităților și digitalizarea.

Pe de altă parte, participanții la studiu dau dovadă și de optimism în ceea ce privește situația economică curentă, crezând în revenirea economică graduală după șocul produs de pandemia de Covid-19. Acest optimism este temperat însă de problema inflației, 83% dintre respondenți așteptându-se la o accelerare a ratei inflației în acest an.

„Opiniile directorilor financiari sunt în concordanță cu contextul economic general valabil la finalul anului trecut, dominat de creșterea prețurilor la gaze naturale, energie electrică, dar și la alte materii prime și materiale, precum și a costurilor salariale. La toate acestea se adaugă, în prezent, preocupările legate de conflictul militar din Ucraina și, implicit, de impactul economic și social al acestuia. Deficitul de forță de muncă, în special de personal calificat, continuă să fie o preocupare pentru 69% dintre directorii financiari chestionați, acesta reprezentând principalul risc pentru dezvoltarea activității companiilor în 2022. În acest context volatil, 44% dintre directorii financiari erau, la sfârșitul anului trecut, optimiști cu privire la perspectivele de business, procent în scădere față de anul precedent. Rămâne de văzut cum va evolua această percepție în contextul tensiunilor geopolitice”, a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Pentru majoritatea companiilor, perioada în care ne aflăm este indicată ca una extrem de volatilă, cei mai optimiști fiind cei din tehnologie, media, comunicații și construcții. 25% dintre reprezentanții acestor sectoare cred că în 2022 își pot asuma riscuri mai mari decât în anii precedenți.