De Ziua Educatiei Financiare, 11 Aprilie: Cum recunoastem abuzul financiar si cum intervenim

Data publicarii: 13-04-2022 | Finante-Banci
Cu ocazia zilei de 11 aprilie, desemnată la nivel global și Ziua Educației Financiare, Revolut și-a propus să tragă un semnal de alarmă cu privire la abuzurile financiare, abuzuri care au legătură cu banii.

Ne putem feri de aceste abuzuri, potrivit celor de la Revolut, doar dacă suntem bine informați și bine educați din punct de vedere financiar.

Educația financiară, cel puțin deocamdată, nu se face în școlile românești chiar dacă deja multe voci susțin utilitatea introducerii în programa școlară a unor cursuri de acest gen. Nu ar fi suficient însă să ne limităm la acest nivel, pentru că o educație financiară corectă se face pe mai multe planuri, atât la școală cât și în familie sau prin intermediul producțiilor culturale și a mass-mediei.

Astfel, Revolut ne propune o analiză din perspectiva educativă a celui mai recent documentar disponibil pe Netflix, Bad Vegan, documentar care ne va ajuta să învățăm cum să recunoaștem abuzurile financiare și cum să le putem preveni ori, să intervenim eficient atunci când prevenția nu a funcționat.

“Abuzul financiar nu are legătură cu violența fizică”, spune George Grumbar, Head of Customer Affairs la Revolut. “Este ca și cum ai aluneca în vizuina unui iepure — ceea ce începe ca o relație grozavă se termină într-o spirală a izolării și a manipulării”. Iar soluții există și sunt chiar la îndemâna noastră. Tehnologia, aplicațiile financiare ne pot feri de abuzuri și pot fi instrumente utile în planul de evadare a victimelor din relațiile abuzive ce le distrug siguranța financiară, echilibrul psihic, reputația.

Ce este abuzul financiar?
Abuzul financiar este o formă de violență domestică ce presupune exercitarea controlului asupra abilității unei persoane de a obține și de a-și gestiona proprii bani, cu scopul de a accentua sau de a crea instabilitate financiară în relație. Această formă de abuz înglobează o serie de comportamente amenințătoare și denigrante care îngrădesc libertatea financiară a victimei.

Abuzul financiar poate fi de multe feluri, de exemplu, control, exploatare sau manipulare financiară. De asemenea, poate avea loc în diferite tipuri de relații, fie cu partenerii intimi, membrii familiei, prietenii sau tutorii.

Printre semnele care te pot ajuta să identifici abuzul financiar se numără:
- Ți se interzice să muncești și/sau să ai parte de educație
- Ți se cere socoteală pentru absolut fiecare cheltuială
- Ți se oprește sau îngrădește accesul la propriul cont financiar
- Îți este controlat felul în care îți cheltuiești venitul
- Ai datorii sau credite pe numele tău fără să știi sau să-ți fi oferit acordul

Mai multe informatii gasiti aici
Ultimele stiri pe BankNews.ro: