Studiu privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania urca o pozitie pana pe locul 43 in clasamentul mondial si nu mai e pe ultimul loc in randul statele membre ale Uniunii Europene

Data publicarii: 14-11-2022 | Lifestyle
Pentru al doilea an consecutiv, România a crescut în clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022, indice care evaluează calitatea vieții și bunăstarea socială, efectuat de organizat de societatea non-profit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. Calculul a fost realizat la nivel global, fiind analizați indicatori specifici din 169 de țări.

Urcată până pe locul 43 la nivel mondial, cu această ocazie, țara noastră a predat și lanternă roșie a țărilor care fac parte din Uniunea Europeană și care sunt prezente în acest raport. România ocupă acum penultima poziție, înaintea Bulgariei, țara vecină clasându-se pe locul 44.

Țara noastră a cumulat în acest an 76,89 puncte dintr-un total de 100. Cu această ocazie, România a intrat în rândul țărilor din a doua categorie după ce anul trecut încă se clasa în categoria a treia, după țări precum Barbados, Argentina sau Ungaria.

Indicele de Progres Social are la bază trei indicatori principali. Sunt acordate punctaje pentru categorii precum nevoile de bază, bunăstare și oportunități. În nevoile de bază sunt incluse hrana, îngrijirea medicală de bază, apa, salubritatea, siguranța personală și locuința. Indicatorul bunăstare ia în calcul accesul la educația de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea dar și calitatea mediului. În categoria oportunităților se încadrează drepturile personale, libertatea personală de alegere, accesul la educația avansată și incluziunea.

„Cu toate că traversăm o perioadă dominată de pandemia de COVID-19, de provocări legate de schimbările climatice și de turbulențe economice și politice, calitatea vieții și bunăstarea socială s-au îmbunătățit la nivel mondial, chiar dacă cu doar 0,37 puncte comparativ cu anul trecut. Însă studiul atrage atenția că este posibil ca anul viitor să vedem pentru prima dată un regres al indicelui de progres social.

Și avansul României este mai degrabă lent, dar cred că ar putea accelera, dacă am reuși să valorificăm punctele forte ale țării noastre, precum poziția geografică și resursele naturale, forța de muncă competitivă, competențele tehnice și infrastructura de date, politicile fiscale care susțin creșterea și fondurile europene semnificative, prin creșterea investițiilor în educație, sănătate, infrastructură și în cercetare și dezvoltare”, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Lider al acestui clasament este Norvegia, țară care a înregistrat un scor de 90,74% și care se menține pe această poziție de anul trecut. La polul opus sunt state precum Ciad, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud. Dintre țările europene cu cel mai ridicat nivel al calității vieții amintim Danemarca, Finlanda și Suedia, țări care au ocupat pozițiile a doua, a treia, respectiv a șasea în clasamentul IPS.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: