Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura

Data publicarii: 13-05-2023 | Economie
O echipă de avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut o soluție favorabilă în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Echipa specializată în litigii fiscale din cadrul companiei Deloitte a reprezentat în instanță o companie dintr-un grup ce activează în domeniul energiei. Decizia ICCJ va duce la recuperarea unui impozit pe profit în valoare de aproape un milion de euro.

Avocații Reff & Asociații | Deloitte Legal au invocat un număr semnificativ de aspecte juridice și fiscale privind exigențele procedurale dar și o propunere de desființare a deciziei de impunere cu obligația refacerii inspecției fiscale.

S-a ajuns la acest proces ca urmare a unei inspecții realizate la compania reprezentată de avocații Reff & Asociații | Deloitte Legal, în urma căreia administrația fiscală a stabilit o serie de venituri impozabile aferente anului 2012, calculând un impozit pe profit suplimentar. Ulterior, compania a formulat o contestație fiscală, având în vedere incidența prescripției pentru anul 2012.

Direcția Generală de Soluționare a COntestațiilor a admis cererea companiei mai sus amintite însă a dispus refacerea inspecției fiscale, cerând organelor competente să transfere impozitul în cauză pe anul următor, adica 2013, cu motivația că provizioanele pentru impozitul pe profit amânat se regăseau în evidența contabilă a societății și în 2013.

În urma argumentelor aduse de echipa de avocați, instanța a decis anularea deciziei de refacere a inspecției fiscale și a deciziei de impunere cu privire la impozitul pe profit suplimentar aferent anului 2012. Decizia a fost confirmată și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Decizia ÎCCJ are un efect dublu: din perspectivă juridică, ea sancționează conduita nelegală a autorității fiscale, care, profitând de maniera de înregistrare contabilă și de specificul deducerii fiscale a unor venituri cu destinație specială în sectorul energetic, a nesocotit principii esențiale de procedură fiscală. Din perspectivă practică, clientul a recuperat aproximativ un milion de euro în urma unui litigiu care s-a judecat în doar un an și jumătate strict pe aspecte procedurale. Practic, clientul a evitat un litigiu care, judecat pe aspecte de fond, ar fi durat nu mai puțin de patru-cinci ani”, a subliniat Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Hotărârile instanțelor restabilesc legalitatea în cauză și asigură o protecție adecvată drepturilor procedurale ale clientului nostru, întrucât confirmă faptul că organele de inspecție fiscală nu pot să deturneze mecanismul refacerii inspecției fiscale pentru a transpune o impunere dintr-un an prescris în următorul an, cu scopul de a atrage sume suplimentare la bugetul de stat”, a declarat Ștefan Mihărtescu, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.