EY România - Noutăţi în Codul Muncii: Suspendarea contractului de muncă pentru îngrijirea anumitor persoane și concediul de îngrijitor plătit

Data publicarii: 26-06-2023 | HR/Cariere
Recent, Legea 140/2023 a adus câteva modificări la Codul Muncii, printre acestea numărându-se un nou caz de suspendare a contractului de muncă individual la inițiativa salariatului în cazul în care acesta desfășoară pe bază de contract încheiat în condițiile legii, o activitate specifică în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist.

Astfel, acest nou caz de suspendare a contractului individual de muncă se alătură celorlalte cazuri pe care le regăsim anterior în Codul Muncii. La fel ca și în celelalte cazuri, contractul de muncă va putea fi suspendat la cererea salariatului.

Dificultăți vor apărea în privința perioadei maxime de suspendare, mai ales în determinarea de către angajator în mod clar care este perioada în care contractul de muncă este suspendat, in aceste noi cazuri introduse. Acest lucru ar putea afecta organizarea internă a activității angajatorului dar și posibilitatea de a găsi un înlocuitor pe o perioadă care nu poate fi în acest moment anticipată.

„Să luăm exemplul asistentului maternal. Această ocupație este reglementată atât prin Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și prin Hotărârea nr. 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist”, scriu Anca Atanasiu, Managing Associate Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL și Ana Flueran, Senior Associate Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.

„Pentru a desfășura activitatea de asistent maternal, este necesară obținerea unui atestat, acesta fiind emis pe durată maximă de trei ani, dar care poate fi însă reînnoit, suspendat sau retras. Conform HG nr. 679/2003, contractul individual de muncă pentru asistent maternal se încheie pe perioada de valabilitate a atestatului”, adaugă acestea.

Ca orice alt caz de suspendare a contractului de muncă, și aceste cazuri nou introduse în Codul Muncii vor produce anumite efecte juridice. Este cât se poate de evident că pe perioada suspendării contractului, angajatul nu va mai presta servicii pentru angajator și nici nu va mai beneficia de drepturi salariale din partea acestuia. Pe de altă parte, o serie de drepturi și obligații pot supraviețui pe perioada suspendării contractului de muncă.

Rămâne în vigoare, spre exemplu, obligația de confidențialitate și de fidelitate față de angajator. De asemenea, angajatorul ar putea fi ținut să acorde salariatului unele drepturi care nu constituie o contraprestație directă pentru munca efectuată, cum ar fi de exemplu asigurarea unei locuințe de serviciu sau plata chiriei ca beneficiu extra-salarial.

„De asemenea, în cazul suspendării contractului individual de muncă, se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept. De exemplu, dacă angajatorul vizează desființarea postul ocupat de salariatul având contractul individual de muncă suspendat, acest lucru nu se va putea realiza decât după încetarea cazului de suspendare”, conchid Anca Atanasiu și Ana Flueran.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: