Analiza Storia.ro – Cum au evoluat in luna august preturile medii ale apartamentelor de vanzare din principalele orase din tara

Data publicarii: 25-09-2023 | Imobiliare
Potrivit celor mai recente date analizate de Storia.ro, una dintre cele mai importante platforme de anunțuri de oferte imobiliare din România, în luna august prețurile de vânzare la apartamentele noi au crescut în medie cu 3% în vreme ce prețurile apartamentelor vechi au crescut în medie cu 5%. De asemenea, comparativ cu luna august a anului trecut, s-au realizat cu 4% mai multe contactări. Au fost luate în calcul datele culese din cele mai mari orașe ale țării, cu ocazia acestei analize.

„Atât în segmentul chiriilor, cât și în cel al vânzărilor s-au înregistrat creșteri ale cererii, iar premisele pozitive din economie ne determină să privim cu optimism spre domeniul imobiliar. Rata inflației este în continuă scădere, ajungând la un prag psihologic de o singură cifră, respectiv de 9,4% în luna iulie 2023, ratele bancare au devenit relativ constante, băncile începând să ofere credite cu dobândă fixă atractivă, iar achizițiile realizate cu bani cash sunt la un nivel ridicat și, astfel, populația este mai puțin afectată de eventualele creșteri ale dobânzilor. Câtă vreme indicatorii macroeconomici sunt stabili și cu semnale pozitive, vom rămâne optimiști cu privire la sectorul imobiliar” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile de vânzare? Ei bine, în luna august a acestui an, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în București a fost de 1.489 de euro pe metrul pătrat, cu 2% mai mic decât în aceeași lună a anului trecut dar cu o creștere de 2% față de luna iulie a acestui an. Prețul mediu pentru un apartament vechi a fost de 1.682 de euro, cu 7% mai mare decât în august 2022 și cu 3% mai mare decât în iulie 2023.

În Cluj-napoca, prețul de cerere pentru un apartament nou a fost în august de 2.496 de euro pe metru pătrat, cu 1% mai mare decât în iulie. Comparativ cu aceeași perioadă anului trecut, prețurile sunt de asemenea mai mari cu cinci procente.

În Iași, prețurile au crescut de asemenea cu 4% față de luna august a anului trecut, apartamentele noi fiind vândute la un preț mediu de 1.421 de euro pe metru pătrat. Prețul apartamentelor vechi a ajuns de asemenea la 1.421 de euro pe metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna august a.c. a fost de 1.485 euro, cu 1% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În august a.c., apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.432 euro/metru pătrat, cu 3% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

În Brașov, prețul mediu al locuințelor noi a crescut cu 8% în vreme ce în Sibiu asistăm la o scădere de 1%. În Brașov, prețul mediu al unui apartament nou este acum de 1.926 de euro pe metru pătrat în vreme ce în Sibiu, apartamentele noi sunt vândute la un preț mediu de 1.273 de euro pe metru pătrat.

Am avut parte de creșteri și în Constanța, unde prețul mediu al unui apartament nou este acum de 1.684 de euro pe metru pătrat, cu 4% mai mare decât anul trecut în luna august. Cu același procent s-au scumpit și apartamentele vechi, ale căror preț pe metru pătrat este de 1.560 de euro pe metru pătrat. La Oradea, prețul mediu al unui apartament nou în anul 2023, luna august, a fost de 1.522 de euro în timp ce apartamentele vechi s-au vândut la prețuri de 1.324 de euro pe metru pătrat, cu 6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.