Cushman & Wakefield Echinox, piata investitiilor imobiliare: Numarul proprietatilor vandute a crescut in S1 2023, insa valoarea medie a unei tranzactii s-a redus la jumatate

Data publicarii: 17-10-2023 | Imobiliare
Potrivit ultimelor date publicate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, numărul proprietăților imobiliare generatoare de venituri tranzacționate în primele șase luni ale anului a crescut cu 30% față de perioada similară a anului trecut. În această categorie se încadrează clădirile de birouri, parcurile industriale și de logistică, spațiile de retail și hotelurile.

Pe de altă parte, deși numărul de tranzacții a crescut semnificativ, valoarea medie a unei tranzacții a scăzut de la 24 de milioane la 11 milioane de euro. E un context în care observăm că volumul total tranzacțional a scăzut cu 43% până la nivelul de 181 milioane de euro.

Cele mai active în prima jumătate a anului au fost segmentele clădirilor de birouri și parcurile industriale, cu câte cinci clădiri tranzacționate în perioada analizată de Cushman & Wakefield Echinox. Acestea au fost urmate de parcurile de retail și segmentul hotelier cu patru respectiv trei tranzacții.

Din punctul de vedere al volumului tranzacționat, cota cea mai mare a fost înregistrată de sectorul logistic, 37% din totalul tranzacțiilor, urmat de cel de birouri, retail și sectorul ospitalier cu o pondere de 32%, 21% respectiv 10%.

“Piața tranzacțiilor imobiliare a încetinit în prima jumătate a anului pe fondul creșterii costurilor de finanțare, dar a rămas activă în special în zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. În condițiile în care parametrii esențiali ai pieței, precum chiriile, gradul de ocupare și vânzările (în cazul centrelor comerciale) rămân într-un teritoriu pozitiv, ne așteptăm ca activitatea tranzacțională să își reia creșterea în următoarele 6 – 12 luni” spune Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Scăderea pieței de investiții din România se înscrie în tendințele piețelor globale și regionale, volumul tranzacționat în Europa Centrală și de Est fiind în prima jumătate a anului cu 60% mai mic decât în prima jumătate a anului trecut. Cea mai mare scădere din regiune s-a înregistrat în Polonia, unde volumul de tranzacții a scăzut cu 71,3%. Piața polonă a fost urmată în acest top de cea maghiară, unde scăderea înregistrată a fost de 64%. Din acest punct de vedere, România și Cehia au înregistrat cele mai mici scăderi din regiune.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: