Sondaj eJobs: 4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu. La fel de mulți cred că o discuție cu managerul pe acest subiect le-ar putea aduce o majorare de maximum 10%

Data publicarii: 18-10-2023 | HR/Cariere
Aproape 40% dintre participanții la cel mai recent studiu eJobs declară că sunt nemulțumiți de salariul lor actual în vreme ce jumătate din respondenți spun că acesta este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10 procente din cei care au participat la studiu s-au arătat complet mulțumiți de sumele pe care le câștigă în prezent ca și angajați. Sondajul a fost realizat în luna septembrie a acestui an (2023) pe un eșantion de 1389 de respondenți din România.

O eventuală negociere de salariu nu pare a fi o soluție pentru cei care au participat la studiu. Un procent mic dintre aceștia sunt de părere că ar putea veni cu argumente care să îi convingă pe angajatori să le acorde majorările dorite.

Astfel, 42% dintre respondenți sunt de părere că o discuție în acest sens cu managerul le-ar putea aduce un plus de cel mult 10% în vreme ce 37,7% cred că ar putea obține o creștere cuprinsă între 10% și 20%. Doar 13,1% au încredere că ar putea obține o sumă de până la 30% în vreme ce procentul celor care se așteaptă la măriri mai semnificative este de 7,2%.

„Mulți candidați se plâng de faptul că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii și că o astfel de discuție cu managerul lor le provoacă o stare accentuată de disconfort. Asta se întâmplă nu doar atunci când poartă discuția din poziția de angajat, ci și în fazele finale ale recrutării. De asta, spre exemplu, aproape jumătate dintre respondenți au spus că, de-a lungul carierei, cele mai multe majorări salariale le-au primit fără să le ceară. 35,3% le-au primit doar după ce le-au cerut, în timp ce pentru 16,6% este greu să facă o estimare”, declară Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Potrivit sondajului amintit mai sus, 39,6% dintre respondenți nu și-au mai negociat salariul de la angajare. Atunci când vor să obțină o mărire salarială, 54% dintre aceștia adoptă metoda clasică prin care prezintă managerului direct realizările pe care le-au avut din punct de vedere profesional în ultima perioadă în vreme ce aproape 15 procente transmit direct că nu se mai simt motivați de remunerația actuală. Doar 10% justifică această cerere prin creșterea prețurilor din ultima perioadă.

„O altă strategie la care angajații au apelat destul de mult în ultimul an a fost aceea de a veni cu o contraofertă primită din partea unui alt angajator. Nu este neapărat o variantă câștigătoare și mulți manageri tind să aibă o reacție adversă față de angajații care procedează astfel”, explică Ana Călugăru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: