Sondaj eJobs: 7 din 10 români trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Problemele financiare și cele legate de job îi apasă cel mai mult

Data publicarii: 20-11-2023 | HR/Cariere
Potrivit celui mai recent sondaj realizat și publicat de eJobs România, 7 din 10 respondenți au declarat că traversează o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Cel mai important factor care își pune amprenta asupra psihicului românilor este faptul că muncesc prea mult, intrând într-o zonă de burnout pentru aproximativ o treime din cei care au participat la sondaj. Al doilea motiv important este legat de salariu, mai precis de faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. De asemenea, 20% dintre respondenți nu se simt apreciați la locul de muncă în vreme ce 13% sunt afectați de diverse probleme pe care le întâmpină în viața personală.

„Rezultatele sondajului vin să confirme ceea ce și noi auzim tot mai des în jurul nostru, în context profesional: discuții despre anxietate, epuizare, presiune, deviații comportamentale, colegi nesiguri, deprimați, manageri încărcați cu toate problemele echipei, nervi întinși la maximum, dezechilibre. Sunt, însă, trăiri care nu ar trebui să ne surprindă, după 4 ani foarte dificili, marcați de o pandemie, un război, un context economic în cel mai bun caz incert și cine știe câte alte situații particulare, personale, care s-au așezat pe acest fond deloc prielnic”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs România.

Întrebați cu privire la stările emoționale negative pe care le resimt, 53,4% dintre cei care au participat la sondaj au pus pe primul loc teama că veniturile pe care le au nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri, consecința acestui fapt fiind că nu se vor mai descurca din punct de vedere financiar. 36% dintre respondenți au declarat că nu se simt înțeleși de către angajatori în vreme ce 32% au inclus pe această listă teama de a nu-și găsi un job nou. Printre stările negative mai regăsim teama de a-și pierde jobul, singurătatea sau depresia. Doar 20% dintre respondenți au declarat că ultimul an a fost în general un an bun fără prea multe motive de îngrijorare.

„Deși vedem destul de multe motive de îngrijorare, dar și transparență în a le recunoaște, întrebați dacă au simțit nevoia de a apela la ajutor psihologic de specialitate, doar 33,5% dintre participanții la sondaj au răspuns afirmativ. Dintre aceștia, 62,4% nu au făcut nimic în acest sens, 35% au început să meargă la terapie și au plătit din resurse proprii costurile aferente, iar 2,6% au avut parte de terapie, ca beneficiu oferit de compania pentru care lucrează”, explică Raluca Dumitra.

De asemenea, jumătate din cei care au participat la sondajul eJobs recunosc că ar fi avut nevoie de terapie dar nu au mers la terapeut, motivul fiind în general lipsa fondurilor pentru acest lucru. Aproape o treime însă au ignorat această soluție, nesimțindu-se confortabili să discute probleme personale cu un străin în vreme ce 3,4% spun că se tem să nu fie judecați de cunoscuți.

O treime din cei care au ales totuși terapia ca soluție la problemele de natură emoțională, spun că se simt la fel ca și înainte și că nu observă nicio schimbare. La polul opus sunt 35,8% dintre aceștia, care se declară mai încrezători în ei înșiși și în viitor în urma sesiunilor de terapie.

„Această preocupare pentru echilibrul emoțional devine tot mai evidentă atât în rândul candidaților și angajaților, cât și al angajatorilor, care au înțeles că starea de bine a oamenilor din echipe are un impact direct și, de multe ori, imediat în business. De aceea, de aproximativ patru ani încoace, vedem că în structura pachetelor de beneficii extrasalariale a început să apară accesul la consiliere psihologică, chiar dacă încă timid”, mai spune Raluca Dumitra. 45% dintre respondenți menționează că acest lucru nu se întâmplă în compania pentru care lucrează, deși și-ar dori, 41,3% spun că nici nu au acest beneficiu, dar nici nu cred că este nevoie, iar 7,3% au răspuns că angajatorul lor a oferit dintotdeauna acces la terapie. Pentru 2,8% compania a inclus terapia în ultimul an, iar 3,5% au acest beneficiu din 2020, după declanșarea pandemiei de Covid.