Analiza EY: Evoluția pieței de fuziuni și achiziții din România în primele nouă luni din 2023

Data publicarii: 08-12-2023 | Economie
Conform EY România, piața internă de fuziuni și achiziții a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an o scădere de 6,2 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 183 de tranzacții.

Din punct de vedere al valorii estimative totale, piața românească de fuziuni și achiziții a scăzut de asemenea de la un an la altul, suma totală ridicându-se la 4,2 miliarde de USD în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu un total de 5,2 miliarde de USD înregistrate în perioada similară a anului 2022. Valoarea tranzacțiilor dezvăluite a scăzut cu 20%.

Pe de altă parte, evoluția din aceste prime trei trimestre din 2023 a fost în concordanță cu tendințele din regiune dar și cele de la nivel global, valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din Europa scăzând cu 40% în aceeași perioadă mai sus amintită. În același timp, valoarea tranzacțiilor la nivel global din acest domeniu, a scăzut cu aproximativ 30%. Observăm astfel faptul că țara noastră manifestă un grad mai mare de rezistență la perturbările globale care persistă de mai bine de un an pe piața de fuziuni și achiziții și nu numai.

„Cea mai mare tranzacție observată în această perioadă rămâne vânzarea operațiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de energie electrică din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde USD. Deși în trimestrul al treilea nu au fost anunțate tranzacții de peste 100 de milioane USD, o altă tranzacție notabilă anunțată în primele nouă luni ale anului 2023 a fost achiziționarea de către fondul Investcorp, cu sediul în Bahrain, a unei participații majoritare în NetRom Software, un important dezvoltator de software, pentru o sumă estimată la 110 milioane USD. În plus, activitatea de tranzacționare din T3 2023 față de T3 2022 a scăzut și în România, cu o reducere a volumelor cu 19,4% și a valorii estimate cu 41,7%”, se arată într-un comunicat oficial remis de EY România.

Actorii dominanți ai pieței de fuziuni și achiziții sunt în continuare investitorii strategici cu peste 87% din tranzacțiile înregistrate în primele nouă luni ale acestui an. De asemenea, tranzacțiile interne au înregistrat o creștere de aproape 7% în primele trei trimestre comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp însă, jucătorii străini și-au diminuat activitatea pe piața românească de M&A. Aceștia au înregistrat 74 de tranzacții, o scădere cu 21,3% de la un an la altul.

Activitatea de fuziuni și achiziții din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, cum ar fi previziunile favorabile privind PIB-ul, o forță de muncă calificată și multilingvă, o bază manufacturieră puternică și disponibilitatea finanțării UE. Astfel, primele cinci sectoare cele mai active în funcție de volum la nouă luni au fost: imobiliare, ospitalitate și construcții, produse de consum și comerț cu amănuntul, tehnologie, manufactură de tehnică de vârf și energie.