EY România: Băncilă, Diaconu și Asociații -Înalta Curte de Casație și Justiție sancționează lipsa rolului activ al inspectorilor fiscali

Data publicarii: 07-01-2024 | Economie
O companie multinațională care activează în domeniul industriei petroliere din România, a obținut o soluție definitivă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un dosar deschis împotriva ANAF. Litigiul fiscal viza o impunere de peste 12 milioane de lei, contribuabilul fiind reprezentat în acest caz de avocați specializați în acest domeniu din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații.

Litigiul a apărut ca urmare a refacerii unui control fiscal în urma căruia inspectorii ANAF au impus o sumă suplimentară de 12 milioane de lei reprezentând impozit pe profit și TVA, aceștia considerând că nu au fost îndeplinite condițiile de deductibilitate a unor cheltuieli specifice industriei extractive petroliere.

Fiind în prezența unei refaceri a inspecției fiscale, ceea ce presupune că firma a mai fost controlată pentru aceeași perioadă, inspectorii fiscali au verificat și de această fată documente prin sondaj. Problema este una sistemică în România, inspectorii fiscali evitând să menționeze metoda de inspecție exhaustivă chiar și atunci când aceasta este folosită.

„Nu este pentru prima dată când este necesară administrarea de expertize fiscale de către contribuabili în cadrul unor proceduri administrative sau judiciare de atac care să complinească activitatea de control a inspecției fiscale care nu verifică întreaga situație de fapt fiscală. În mod normal, rolul unei expertize este acela de a stabili dacă concluziile unei verificări efectuate de inspecția fiscală corespunde sau nu situației de fapt fiscale şi nu să înlocuiască activitatea de inspecție propriu-zisă”, a declarat Emanuel Băncilă, Partener în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații și coordonatorul practicii de inspecții și dispute fiscale.

Decizia definitivă a fost obținută de către echipa de avocați Băncilă, Diaconu și Asociații, formată din Călin Stan și Victor Bozdog, şi condusă de Emanuel Băncilă.