Joburile part-time reintră pe radarul candidaților. Și angajatorii au scos în piață cu 10% mai multe locuri de muncă part-time decât în 2022

Data publicarii: 07-01-2024 | HR/Cariere
De la începutul anului și până acum, pe platforma eJobs au fost scoate în piață peste 62.000 de locuri de muncă part-time. Este un număr mai mare cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că locurile de muncă cu jumătate de normă continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Aceeași tendință se manifestă și în ceea ce privește interesul celor care își caută un loc de muncă pentru astfel de poziții, aplicările pentru joburi part-time fiind de asemenea cu 10% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„2023 marchează o revenire a subiectului „part-time” în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Cele mai multe poziții part-time au fost deschise în acest an în retail, entertainment, servicii, advertising, marketing, turism, PR, call-center, industria alimentară și asigurări.

„Este interesant faptul că vedem, în cazul joburilor cu jumătate de normă, o disponibilitate mai crescută a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se întâmplă pentru că sunt conștienți că mulți își iau încă un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor. Și singurul mod viabil în care pot face asta este să se angajeze part time și să lucreze de acasă”, explică Bogdan Badea.

Mai precis, 15% din totalul locurilor de muncă part-time postate pe platforma eJobs în acest and au fost de tipul remote (muncă de acasă). Au fost peste 1,3 milioane de aplicări pentru astfel de poziții, ceea ce denotă un interes crescut al candidaților români pentru joburi de acasă, cu 10% mai mult decât în anul 2022.

„Joburile part-time rămân un apanaj al candidaților foarte tineri, care vor să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar au devenit și o resursă extra la care apelează candidații cu experiență care vor să câștige mai mulți bani. Cu atât mai mult cu cât cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a arătat că una dintre principalele probleme ale românilor este faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, 29.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.600 sunt locuri de muncă part-time.