BNR a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% pe an

Data publicarii: 12-01-2024 | Finante-Banci
Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% pe an. De asemenea, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) rămâne neschimbată la 8,00% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit este menținută la 6,00% pe an.

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit vor fi de asemenea menținute.

În ceea ce privește inflația, s-a înregistrat o scădere semnificativă a ratei anuale a inflației, de la 8,83% în septembrie la 6,72% în noiembrie 2023, influențată de încetinirea creșterii prețurilor alimentelor și energiei și ieftinirea combustibililor.

Activitatea economică a înregistrat o creștere mai lentă decât era anticipat, cu un avans al PIB de 1,1% în trimestrul III comparativ cu 1,0% în trimestrul II.

Deciziile luate de BNR vizează readucerea ratei anuale a inflației în linie cu ținta stabilită, menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu și contribuția la o creștere economică sustenabilă. Aceasta include monitorizarea atentă a evoluțiilor din mediul intern și internațional și utilizarea instrumentelor disponibile pentru a atinge obiectivele stabilite.