Arhiva » Noiembrie 2010 » 19 Noiembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 19 Noiembrie 2010 | 37 de inregistrari

  • Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de joi pe verde

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe verde sedinta de tranzactionare de joi, cu cresteri cuprinse intre 0,16% si 1,03%, cea mai pronuntata evolutie fiind inregistrata de titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

  • Fabrica Ursus din Cluj se inchide, 150 de oameni vor fi concediati

    Fabrica de bere Ursus din Cluj-Napoca va fi inchisa, au confirmat joi la Cluj oficialii producatorului, iar 90% dintre angajati, adica 150 de oameni, raman someri, potrivit money.ro, care citeaza Ziua de Cluj.

  • Ministerul Mediului: Prin Programul Rabla au fost casate 183.625 de autoturisme pana in prezent

    Prin Programul Rabla au fost casate 183.625 de autoturisme si au fost achizitionate 56.229 autoturisme noi, din care 24.095 sunt de produse in Romania, pana la 18 noiembrie, potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul Mediului si Padurilor.

  • Gitenstein: In cele mai multe tari, salariul minim nu este un venit din care sa poti sa traiesti

    Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat joi seara, intr-o emisiune televizata in care a fost intrebat daca se poate trai in Romania dintr-un salariu de 600 de lei (mai putin de 200 de dolari), ca in cele mai multe tari salariul minim nu este un venit care sa asigure traiul zilnic.

  • Ministerul de Finante a respins joi toate ofertele pentru obligatiunile pe 5 ani

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele bancilor pentru obligatiunile de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit datelor bancii centrale. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei (69,83 milioane euro). Bancile au depus cereri de cumparare de peste 790 milioane lei.

  • BM: Romania ar putea afisa un deficit fiscal mai mare decat cel stabilit pentru finalul anului

    Romania, Bulgaria, Polonia si Slovacia se asteapta sa inregistreze deficite fiscale mai mari decat tintele stabilite pentru finalul anului 2010, potrivit unui raport publicat joi de Banca Mondiala, realizat pentru ultimele zece state care au aderat la Uniunea Europeana (EU10).

  • CSA: Patru asiguratori au notificat tarifele RCA pentru 2011, variatii intre minus 5 si plus15%

    Tarifele care vor fi practicate de patru asiguratori in cazul politelor RCA, pentru autoturisme cu capacitati cilindrice intre 1200 - 1600 cmc si soferi cu varste intre aproximativ 30 si 50 ani vor varia, in medie, intre minus 5% si plus 15% fata de cele practicate in 2010, potrivit CSA.

  • Romania ocupa locul 15 in top 20 al celor mai cautate tari pentru expansiunea retailerilor

    Romania ocupa locul 15 in top 20 al celor mai cautate tari pentru expansiunea retailerilor, concluzia fiind ca politicile economice si fiscale din 2010 si-au pus amprenta asupra planurilor si perceptiei Romaniei ca o tara dezirabila pentru expansiune, releva studiul "How active are retailers in EMEA", lansat joi la Cannes de CB Richard Ellis Group (CBRE), la targul anual de retail - MAPIC 2010.

  • BM: Romania, singura tara din UE 10 a carei economie a scazut in T3 2010

    Romania este singura tara din grupul UE 10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia) care se mai afla in T3 2010 in recesiune, se arata in Raportul economic pentru regiunea UE 10, dat joi publicitatii de Banca Mondiala (BM) la Varsovia si Bucuresti.

  • Rabla 2010: Aproape 184.000 de autoturisme casate si peste 56.000 masini noi cumparate

    Numarul autoturismelor casate in Programul 'Rabla 2010', pana la ora actuala, este de aproape 184.000, in timp ce peste 56.000 de masini noi au fost cumparate, dintre care putin peste 24.000 sunt de productie autohtona, arata datele Ministerului Mediului si Padurilor.

  • Traian Basescu: Speram sa fie posibila cresterea salariilor bugetare cu 15% si a salariului

    Presedintele Traian Basescu a confirmat, joi, la postul national de televiziune, ca primul-ministru Emil Boc a discutat cu grupurile parlamentare o crestere salariala de 15% in sectorul bugetar si majorarea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 670 de lei, din anul 2011

  • Capitalul BVB se poate diminua cu 9 mil. euro

    Daniel Tepes, membru in Consiliul de Administratie al BVB si actionar al ope-ratorului de piata, a solicitat diminuarea capitalului social al Bursei de Valori Bu-cu-resti cu aproximativ noua milioane euro, bani care sa fie distribuiti actionarilor. In prezent, Consiliul Bursei are in analiza cererea si urmeaza sa stabileasca daca va convoca AGA.

  • Irlanda ii provoaca "cosmaruri" sefului UniCredit

    Criza datoriilor de stat, precum cea prin care trece Irlanda in prezent, ii provoaca "cosmaruri despre Europa ca intreg" directorului general al grupului financiar italian UniCredit, Federico Ghizzoni.

  • Suma-record cheltuita cu cardul de straini in Romania

    Strainii au cheltuit 404,36 milioane de lei cu cardul in magazinele din Romania in perioada iulie-septembrie, cu peste 23% mai mult comparativ cu trimestrul similar de anul trecut, fiind cea mai mare suma platita la comer-ciantii locali pana in prezent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  • Fata de anul trecut, pierderile IFN-urilor au scazut de sapte ori, la 127,5 mil. lei

    In ultimii doi ani, pe fondul cresterii volumului de provizioane, profitabilitatea institutiilor financiare nebancare a fost grav afectata, pierderile inregistrate la nivel agregat fiind de 127,3 milioane de lei, la finalul semestrului I. Comparativ cu sistemul bancar, volumul finantarilor acordate de sectorul IFN a intrat, inca de la declansarea crizei, pe un trend de scadere.

  • CE: Nu poti sa ceri aderarea obligatorie, iar la prima criza sa desfiintezi pensiile private

    Ungaria a adoptat un plan care prevede suspendarea contributiilor la Pilonul II Reforma sistemelor de pensii trebuie continuata in Europa Centrala si de Est (ECE), iar gu-ver-nele, odata ce si-au asumat implementarea unui model, sunt nevoite sa mentina acest sistem indiferent de situatia economica, spun reprezen-tantii Comisiei Europene (CE) prezenti la Congresul EFRP de la Frankfurt.

  • Protectia Consumatorilor persista in exercitarea atributiilor Bancii Nationale

    In pofida avertizarilor Bancii Nationale, Protectia Consumatorului continua sa i se substituie, propunand suspendarea activitatii de creditare a unor banci. De altfel, institutiile financiare implicate spun ca decizia ANPC de a face publice aceste propuneri le afecteaza material si moral. Pana la urma, BNR a cerut abrogarea din textul OUG 50 a articolului care confera Autoritatii o competenta care excede legislatia europeana.

  • HP angajeaza inca 600 de oameni anul viitor

    Compania HP va angaja si in anul 2011 aproximativ 600 de oameni pentru Global eBusiness Operations Center - GeBOC, a declarat Alexan-der Weigl, directorul general al Centrului. Compania a angajat anul acesta aproximativ 600 de tineri, astfel ca in prezent centrul infiintat in 2005 are peste 2.500 de angajati.

  • Previziuni: Anul viitor, cursul de schimb se va mentine in intervalul 4,1-4,3 lei/euro

    Analistii bancari se asteapta ca la finalul lui 2011 BNR sa decida o reducere a dobanzii de politica monetara, pana la 6%, tinand cont de proiectia inflatiei, de 3,4% Totodata, sunt sanse ca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii in valuta sa scada in Sem. I La mai putin de o luna si jumatate pana la sfarsitul acestui an, prognozele analistilor bancari plaseaza cursul de schimb mediu la jumatatea lui 2011 in intervalul 4,1-4,3 lei/euro.

  • Ce afacere sa-ti faci ca sa produci bani in criza

    Criza financiara pe care o traversam ii obliga pe cei mai multi sa taie cheltuielile, sa caute produse cu preturi mai mici si sa amane achizitiile costisitoare. Drept urmare, se dezvolta un nou tip de afaceri, care vin in intampinarea noilor nevoi ale consumatorilor. In acest fel, criza poate fi o oportunitate pentru antreprenorii care urmaresc evolutia pietei.

  • RCA mai scump cu pana la 15%. Doar concurenta dintre asiguratori limiteaza dimensiunea majorarilor

    Este oficial. Politele RCA se scumpesc cu pana la 15%, deocamdata. Patru societati de profil au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la tarifele stabilite pentru 2011. Astfel, in cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.200 si 1.600 de centimetri cubi si al soferilor cu varste intre aproximativ 30 si 50 ani, tarifele vor varia, in medie, intre minus 5% si plus 15% fata de nivelul inregistrat in acest an.

  • VEZI AICI CAT VA FI SALARIUL TAU DUPA NOUA LEGE A SALARIZARII

    Lefurile bugetarilor vor creste doar cu 15% la 1 ianuarie, prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu. Guvernul promite o majorare de 43% in anii urmatori. Conform noii legi de salarizare, anul viitor va avea loc doar incadrarea bugetarilor in grila de salarizare, fara ca lefurile sa fie calculate in functie de aceasta

  • Basescu: Criza nu se va prelungi in Romania. Am fost una din tarile care nu s-au jucat cu masurile de austeritate

    "Criza nu se va prelungi in Romania. Nu mai prididesc cerandu-mi scuze fata de economisti, dar nu (se va prelungi, n.r.)", a declarat Traian Basescu, joi seara, la televiziunea nationala. "Am fost una din tarile care nu s-au jucat cu masurile de austeritate. Romanii au suferit consecintele, dar tot romanii vor culege si roadele. O Romanie stabila, care nu va mai fi ingenuncheata de datoriile suverane", a spus Traian Basescu.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de vineri incert

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis indecis sedinta de tranzactionare de vineri, doar indicii BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si ROTX, jucat la Bursa din Viena, intregistrau evolutii pozitive.

  • INS: 39,1% din firmele active anul trecut in Romania aveau ca activitate principala serviciile

    La sfarsitul anului 2009, 39,1% din firmele active din Romania aveau serviciile ca activitate principala, insa cel mai mare numar mediu de salariati a fost inregistrat in 2009 in industrie, potrivit unei anchete publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

  • OTP Bank Romania a incheiat primele noua luni cu o pierdere de 15,2 milioane euro

    OTP Bank Romania a incheiat primele noua luni din 2010 cu o pierdere de 4,197 miliarde forinti (15,2 milioane euro), fata de un profit de 752 milioane forinti (2,6 milioane euro) in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat vineri banca.

  • Cursul de schimb a ajuns la 4,3020 lei/euro

    Cursul de schimb a inregistrat o usoara tendinta ascendenta, in prima ora a sesiunii interbancare de vineri, si a ajuns pana la 4,3020 lei/euro, dealerii suspectand ca BNR intervine indirect pe piata prin vanzare de euro pentru a mentine rata de schimb in jurul nivelului de 4,3 lei/euro.

  • Capitalismul de stat sau cum prospera China cand Occidentul se chinuie sa se regaseasca

    De la sfarsitul Razboiului Rece si pana in prezent marile puteri au decis sa lase mana invizibila a pietei si nu planificarea centralizata sa indrume economia insa acum strategia economica a Chinei incalca acest consens.

  • Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile? De ce tine Guvernul la secret noul Cod al Muncii!

    S-a vorbit, de-a lungul timpului, de ziua de munca de 12 ore, de desfiintarea tuturor reglementarilor nationale in ceea ce priveste contractele de munca, urmand ca intelegerile sa se faca la nivel de ramura sau de unitate, sau despre simplificarea procedurilor de concediere. O alta modificare despre care se vorbeste este legata de posibilitatea de a lucra sambata, ziua de weekend urmand a fi luata intr-o alta zi a saptamanii.

  • Febra "deal-urilor" a cuprins Internetul! Cum pui mana pe oferte cu pana la 90% reducere?

    Zeci de mii de oameni deja incearca sa profite zilnic de ofertele de vacante, spa, cosmetica, restaurante si asa mai departe, din orasul lor. Bineinteles ca majoritatea sunt din Bucuresti, iar ofertele cu reduceri de pana la 90% sunt disponibile pe anumite site-uri specializate, cum ar fi fundeal.ro sau goldendeals.ro, dar acestea nu sunt singurele! Nu vrei sa profiti si tu?

  • Brokerii se bat pe banii Bursei. In joc sunt profiturile record din 2007

    Un grup de actionari a propus conducerii Bursei de Valori Bucuresti reducerea capitalului social cu circa 9 milioane de euro, echivalentul lichiditatilor de care dispune principalul operator bursier de pe piata locala de capital, si distribuirea sumei catre cei 850 de actionari.

  • Piata de leasing nu s-a oprit din cadere si a inregistrat un minus de 27% la noua luni

    Afacerile companiilor de leasing au scazut cu 27% in primele noua luni din 2010, dupa ce anul trecut piata s-a prabusit cu peste 74%. Volumul finantarilor acordate de firmele de leasing a scazut in trimestrul trei cu 21% comparativ cu cele trei luni anterioare, la 236,5 mil. euro, din cauza impactului negativ al masurilor de austeritate asupra economiei, dupa ce in perioada aprilie-iunie se inregistrase un avans trimestrial de 24%, arata datele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB.

  • Indemnizatia de somaj nu va mai fi legata de salariul minim, pentru a nu creste din 2011

    Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.

  • Cele mai mari afaceri de anul trecut s-au obtinut in comert

    Anul trecut, erau active in Romania 519.441 de firme, din care 39,1% (202.842) prestau servicii, 38% comert (197.611), 11,6% constructii (60.135 societati) si 11,3% (58.853) aveau activitati in industrie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (40,2%).

  • BCR implineste 20 de ani pe 1 decembrie

    BCR, cea mai mare banca locala dupa active, implineste pe 1 decembrie 20 de ani de la infiintare. In 1991, ca banca de stat, a preluat activitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, in primii ani a functionat mai mult ca banca pentru companii, operatiunile de retail incepand sa fie dezvoltate spre sfarsitul anilor '90. Un moment crucial pentru pozitionarea BCR ca lider de piata dupa active a fost in 1999, cand a preluat portofoliile sanatoase ale fostei Bancorex.

  • Concediul de maternitate ar putea fi redus la jumatate

    Ministrul Muncii a spus ca sunt mai multe variante de modificare a reglementarilor privind indemnizatia pentru cresterea copilului, potrivit Mediafax. Una dintre variantele luate in calcul se refera la injumatatirea perioadei de acordare a indemnizatiei, de la doi la un an, potrivit unor surse.

  • OMV vrea sa vanda Rafinaria Arpechim

    OMV spune ca in cazul in care nu va gasi cumparatori rafinaria va fi inchisa. Declaratia referitoare la inchiderea rafinariei, daca nu se vor gasi cumparatori pentru ea, a fost facuta de directorul general al grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, vineri, la Londra.