Deprecierea francului elvetian este un semn bun pentru Europa de Est

Data publicarii: 14-03-2009 | Economie

Miscarea surpriza a Elvetiei de saptamana aceasta de a deprecia francul elvetian a creat un moment de liniste pentru est-europeni in contextul crizei economice si ar putea juca un rol in stoparea deteriorarii si mai accentuate a situatiei, scrie Reuters.

Zlotul si forintul s-au apreciat vineri cu aproximativ 7% fata de franc, ceea ce reprezinta o veste buna pentru oamenii care au luat credite in franci elvetieni crezand ca monedele lor se vor aprecia pe baza convergentei la zona euro si pentru ca ratele dobanzilor de pe piata interna erau ridicate.

Miscarea a oprit deprecieri de 40% si 35% ale zlotului si, respectiv, forintului fata de francul elvetian, din august pana in prezent, miscari ce au majorat costurile imprumuturilor pentru sute de mii de clienti si au sporit riscul intrarii in incapacitate de plata a creditelor.

Statisticile arata ca Polonia are credite in valuta, cele mai multe in franci elvetieni, in valoare de 135 miliarde zloti (38,37 miliarde dolari), ceea ce reprezinta circa 10% din produsul intern brut (PIB), iar in cazul Ungariei, acestea reprezinta 20% din PIB.

"Cei care s-au imprumutat in valuta se pot bucura, pentru ca riscul unor castiguri sustinute si semnificative ale francului elvetian in fata euro a fost indepartat, ceea ce este o veste buna", a declarat analistul Zoltan Torok de la subsidiara ungara a Raiffeisen Bank.

In ultimele saptamani, zlotul, forintul si leul au recuperat o parte din pierderi, dupa ce s-au depreciat de la inceputul anului, iar coroana ceheasca s-a apreciat usor fata de euro, dupa un declin de aproape 11%.

Observatorii pietei spun, insa, ca motivatia principala a evolutiei pietelor europene emergente este legata totusi de o rectificare a fluxurilor de capital, care au determinat o apreciere record a monedelor anul trecut.

Investitiile de portofoliu si de alte tipuri din regiune, precum si extinderea creditarii de la bancile straine, au inceput sa se diminueze in ritm foarte alert de la falimentul de anul trecut al bancii de investitii Lehmann Brothers, iar analistii spun ca tendinta va continua.

"Vedem in continuare francul elvetian ca pe una dintre monedele ce vor avea de castigat din conditiile actuale, in timp ce ultimele saptamani de apreciere a zlotului si a altor monede din regiune este o corectie temporara", a spus Mats Olausson, strateg-sef pentru piete emergente la banca suedeza SEB.

"Iesirile de capital care au dus la deprecierea monedelor de pe pietele emergente in ultima jumatate de an se manifesta inca si nu si-au facut simtite toate efectele", a adaugat analistul citat.

NewsIn