Islandezii s-au imbulzit sa manance pentru ultima data la McDonald's

Data publicarii: 02-11-2009 | Diverse

O multime de clienti au invadat sambata cele trei restaurante McDonald's din Reykjavik, cu cateva ore inainte de inchiderea lor definitiva, pentru a manca pentru ultima data celebrii hamburgeri, relateaza AFP.

Compania americana de fast-food a decis sa se retraga din Islanda din cauza costurilor antrenate de colapsul economic prin care trece tara. Islanda devine astfel unul dintre putinele state din Europa de Vest in care marca americana nu va fi prezenta.

Intr-unul din restaurantele din capitala se astepta 20 de minute la coada pana la preluarea comenzii, in timp ce cozile de masini de la drive-in provocau ambuteiaje.

"Am lucrat aici sase ani si n-am avut niciodata atat de lucru ca-n ultimele zile", a declarat un angajat.

Jon Gardar Ogmundsson, proprietarul companiei Lyst, operatorul restaurantelor McDonald's din Islanda, a explicat ca a trebuit sa apeleze la suplimentari de personal si ca la un moment dat chiar au ramas fara BigMac.

"Suntem aici pentru a spune 'la revedere' ", a declarat Orri Hreinsson care, impreuna cu doi dintre amicii sai, au luat 12 cheeseburgeri. "Nu eram clienti fideli si nu ne vor lipsi prea mult dupa inchidere", adauga prietenul lui, Sindri Sigurjonsson. "Va fi mai amuzant sa mergi sa-i mananci in strainatate", spune si Theodor Olafsson.

"Decizia nu a fost usor de luat", a marturisit Jon Gardar Ogmundsson cand a anuntat luni inchiderea restaurantelor. "Motivele tin de contextul economic dificil si de prabusirea cursului coroanei islandeze. Este o decizie pe care am luat-o in acord cu McDonald's", a adaugat el.

In Islanda, McDonald's a cerut ca tot ceea ce se servea in restaurantele sale, inclusiv ambalajele, carnea, legumele si branza sa fie importate, piata islandeza fiind prea mica pentru a fabrica produsele necesare. Restaurantele lui Ogmundsson isi importau pana in prezent produsele din Germania, dar costurile s-au dublat dupa ce prabusirea coroanei islandezei a afectat factura importurilor.

Incepand din martie 2008, valoarea euro in raport cu coroana islandeza a crescut cu 80%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: