INS: Economia Romaniei ar putea iesi din recesiune in trimestrul trei

Data publicarii: 14-09-2010 | Economie
Economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune in trimestrul trei din 2010, dar ar putea reveni pe scadere in ultimul trimestru, a declarat, marti, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Acesta a explicat ca fenomenul ciclic al ritmului de crestere trimestrial al economiei romanesti este extrem de pregnant si arata o scadere in primul trimestru fata de ultimul trimestru al anului precedent, cresteri usoare in trimestrele doi si trei si o scadere in ultimul trimestru.

In trimestrul doi din 2010, Romania a inregistrat, pentru prima data in ultimele trei trimestre, o crestere a economiei de 0,3 la suta, fapt considerat de multi analisti economici ca un prim semnal al iesirii din recesiune.

"Fenomenul ciclic in Romania al ritmului de crestere trimestrial al economiei este extrem de pregnant. Trimestrul unu arata o scadere accentuata fata de ultimul trimestru din anul precedent, in toti anii 2008, 2009 si 2010. Trimestrele doi si trei arata in fiecare an o revigorare, cu usoare cresteri succesive ale economiei. Consider ca usoara crestere din trimestrul al doilea din 2010 ar putea fi urmata, potrivit acestei logici, de o noua crestere in trimestrul trei, marcand iesirea din recesiune. Din pacate, din prespectiva ciclicitatii, ar urma o scadere a economiei in trimestrul patru fata de trimestrul trei, reluandu-se procesul recesiunii. Ramane de vazut daca lucrurile se vor intampla asa. La acest moment nu dispunem de alte informatii care sa confirme sau sa contrazica logica de mai sus", a spus presedintele INS.

In ultimul trimestru din 2009 economia Romaniei a scazut cu 1,5 la suta fata de trimestrul anterior, in primul trimestru din 2010 a scazut cu 0,3 la suta, iar in trimestrul al doilea din acest an a crescut cu 0,3 la suta.
In Uniunea Europeana, Polonia este singura tara care nu a intrat in timpul crizei in recesiune, iar alte 14 state membre au iesit deja din recesiune, inclusiv Germania - considerata motorul economiei UE. Singurele tari din UE care nu au iesit inca din recesiune sunt Romania, Grecia, Lituania, Estonia, Slovenia si Finlanda.

sursa: AGERPRES