Raport Erste: Petrolul va ajunge la 150 dolari barilul

Data publicarii: 11-03-2011 | Actualitate



"In mod cert, preturile petrolului nu reflecta inca pe deplin tsunami-ul politic din Orientul Mijlociu", se arata intr-un raport al Erste. Austriecii estimeaza ca tulburarile din regiune  vor aduce pretul barilului de petrol la 150 dolari. In scenariul pesimist, acestia vorbesc chiar de 200 dolari/baril.

"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand," precizeaza Ronald Stoferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.
 

Lasand la o parte situatia haotica din Libia, conditiile din alte tari importante producatoare de petrol se inrautatesc pe zi ce trece, prin urmare nu putem ignora efectul unei reactii in lant. Nu trebuie sa subestimam tensiunile sociale latente. Cresterea pretului petrolului alimenteaza nemultumirile si determina o si mai mare crestere a inflatiei. Daca vor aparea si alte intreruperi ale productiei de petrol in Libia sau Algeria, chiar si de scurta durata, acestea vor duce la epuizarea de facto a rezervelor din Arabia Saudita.

 

integral in: money.ro