Criza scoate la suprafata scheletele stranse in fisetele bancherilor

Data publicarii: 02-11-2012 | Finante-Banci

Intreaga suma estimata la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionata, iar discutiile potrivit carora sistemul bancar ar fi pus in pericol sunt lipsite de sens, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale Mugur Isarescu.

Totusi, sectorul bancar a primit ieri o lovitura de imagine puternica dupa ce la prima ora a zilei DIICOT a anuntat ca investigheaza un grup infractional implicat in obtinerea sau incercarea de a obtine prin frauda 40 de credite de la 16 unitati bancare. Astfel de scandaluri care ies la suprafata pot sugera existenta mai multor schelete in fisetele bancherilor, o parte din creditele neperformante care incarca bilanturile bancilor putand ascunde inclusiv fraude. De asemenea, pe piata au aparut in ultima vreme semne de intrebare privind corectitudinea unor operatiuni de restructurare a creditelor sau de vanzare la discounturi foarte mari a unor active scoase la licitatie.

Cea mai mare parte a creditelor acor-date in cazul fraudei investigate de DIICOT ar fi fost obtinute de la BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata, insa procurorii au cercetat si oficiali din Ministerul Economiei, precum si pe Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care ar fi sprijinit realizarea infrac-tiunilor.

Daniel Ruse, liderul gruparii infractionale indicat de DIICOT, este originar din Ca-larasi, in 2008 a candidat independent la Primaria Oltenita si detine o ferma de porci.

Pana spre seara procurorii DIICOT emisesera mandate de retinere pentru 6 persoane, surse judiciare precizand pentru Mediafax ca acestea nu erau nici de la minister, nici de la fondul de garantare.

DIICOT nu facuse publice pa-na la inchiderea editiei numele persoanelor retinute sau detalii privind mecanismul de fraudare. Surse bancare afir-ma ca "fitilul" in acest caz s-ar fi aprins de la o sesizare facuta la DIICOT de catre BCR in prima parte a acestui an privind o serie de fraude depistate la acordarea unor credite. Banca a informat ieri oficial ca sesizase DIICOT din trimestrul al doilea al acestui an in legatura cu descoperirea de catre divizia sa antifrauda a unor falsuri in dosarele de credit a patru firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: