Regimul imprumuturilor acordate intre persoane juridice

Data publicarii: 29-07-2013 | Finante-Banci

In etapa economica actuala, blocajul financiar si riscul de neincasare al creantelor au devenit o prezenta din ce in ce mai vizibila. Pe de alta parte, creditul bancar nu este, intotdeauna, o solutie atractiva pentru antreprenori, atat din cauza costurilor pe care le implica, cat si hatisurilor birocratice. In aceste conditii, tot mai multe firme apeleaza la imprumuturile acordate intre persoane juridice, fie ele afiliate (din grup) sau nu

In acest context, se pune intrebarea referitoare la legalitatea acordarii acestor imprumuturi. Iar analiza ar trebui sa fie diseminata in situatia imprumuturilor acordate fara dobanda, cat si a celor remunerate (purtatoare de dobanda). 

1. Daca imprumutul este acordat fara perceperea unei dobanzi aferente

Din analiza corelativa a prevederilor art. 34 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954 si ale art. 1 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca societatile comerciale sunt persoane juridice cu scop lucrativ si beneficiaza de acele drepturi reglementate prin cadrul normativ si actele constitutive de infiintare. In consecinta, nu dispun de aptitudinea legala de a face gratuitati - nici chiar in cazul acordarii de imprumuturi fara dobanda firmelor afiliate - deoarece aceasta activitate nu poate fi calificata ca fiind un act de comert, fiind contrara scopului pentru care s-a infiintat si functioneaza societatea comerciala care acorda imprumutul.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: