Cum obtin un credit bancar pentru construirea unei pensiuni

Data publicarii: 23-01-2007
credit bancar pt construirea unei pensiuni"Doresc un credit ipotecar (sau investitii), ieftin, pe termen de 10 ani, pentru construirea unei pensiuni. Care banca ar fi cea mai buna?". E greu de dat un raspuns in privinta celei mai bune banci, insa va putem da cateva sugestii cu privire la alegerea unui astfel de credit, noteaza Ghiseul Bancar. Iar cea mai buna modalitate este aceea de a va oferi un exemplu concret. Intr-adevar, pentru finantarea construirii unei pensiuni puteti apela la doua tipuri de credite, un credit ipotecar sau unul pentru investitii.

Diferente intre creditul ipotecar si creditul de investitii

Principalele diferente intre cele doua tipuri de credite constau in perioada de rambursare si de garantiile necesare.

Un credit ipotecar se poate rambursa pe o perioada mai mare, ce poate ajunge la 15 sau 20 de ani, in timp ce un credit de investitii se poate intinde in general pana la 10 ani.

In privinta garantiilor, acestea sunt constituite, in cazul creditului ipotecar, de ipoteca asupra terenului si a constructiei viitoare, conform legii creditului ipotecar, pe cand la creditul de investitii garantiile sunt reprezentate de ipoteca pe un alt imobil, garantii mobiliare (depozite bancare, actiuni, echipamente etc.), garantii personale (scrisoare de garantie, asigurare etc.).

Se poate apela chiar la garantii din partea unui fond de garantare, precum Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, atunci cand nu dispuneti de suficiente garantii pentru acoperirea creditului.

Aveti nevoie de un avans de minim 15%

Bancile nu finanteaza integral investitia, asa incat veti avea nevoie de un avans. Daca apelati la un credit de la BCR, de exemplu, avansul minim este de 15% din valoarea imobilului, atat in cazul creditului ipotecar cat si in cazul creditului de investitii.

Un avantaj oferit de BCR este faptul ca puteti beneficia de o perioada de gratie la plata ratelor creditului de pana la doi ani in cazul creditului ipotecar sau chiar 3 ani la cel de investitii.

In ce conditii se poate obtine creditul

Valoarea creditului pe care-l puteti obtine depinde de garantiile oferite de firma si de valoarea ipotecii, precum si de situatia financiara si marimea firmei. In principiu, creditul nu poate depasi de trei ori cifra de afaceri anuala a companiei.

In privinta conditiilor minime de obtinere a creditului, firma nu trebuie sa aiba datorii la stat, iar indicatorii financiari sa arate o crestere a cifrei de afaceri, pentru a se demonstra bonitatea afacerii. Tot legat de acest aspect, va fi necesar si un studiu de fezabilitate, care va arata gradul de profitabilitate a afacerii ce urmeaza a fi creditata. In cazul nostru, fiind vorba de pensiune, studiul ar trebui sa indice modalitatea prin care aceasta va realiza veniturile in urmatorii ani, astfel incat sa poata fi platite si ratele la banca.

Va fi necesar, de asemenea, un flux de lichiditati (cash flow) aferent perioadei pentru care se solicita creditul si bugetul de venituri si cheltuieli al activitatii firmei. Documente obligatorii, de altfel, pentru succesul afacerii, nu doar pentru banca.

Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: