Banca Tiriac, data in judecata

Data publicarii: 23-02-2007 | Finante-Banci
Banca Tiriac, data in judecataDreptul la viata privata, dreptul la secretul corespondentei si dreptul secretului bancar. Punctual, acestea sunt "capetele de acuzare" indreptate de fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Catalin Harnagea, catre HVB-Tiriac Bank, careia ii cere daune de 1.000.000 de euro, noteaza Evenimentul Zilei. Procesul este o premiera absoluta in justitia romana. Este pentru prima data cand cineva reclama incalcarea unor drepturi fundamentale ale persoanei de catre o unitate bancara, prin punerea la dispozitia procurorilor a datelor personale privind conturile si cuantumul sumelor administrate de institutia respectiva.

Concret, actiunea inaintata de fostul sef al SIE vizeaza un contract incheiat de acesta cu Banca Tiriac privind deschiderea unui cont. La cererea procurorilor Parchetului General, unitatea bancara a oferit informatii privind sumele detinute de Harnagea. Solicitarea anchetatorilor s-a facut in faza de urmarire penala din dosarul "Rompetrol", cauza in care au fost verificate conturile a peste 60 de persoane, printre care Calin Popescu-Tariceanu, Verestoy Attila, Teodor Melescanu, Ludovic Orban sau Dinu Patriciu.

Ieri, avocata lui Harnagea a cerut in fata instantei sa se depuna la dosar adresele trimise in perioada octombrie 2005-ianuarie 2006 catre Parchetul General de catre HVB. Totodata, aparatorul a cerut si depunerea corespondentei similare a Bancii Tiriac, inainte de fuzionarea cu HVB.

De cealalta parte, avocatul institutiei bancare a precizat ca toate inscrisurile trimise catre procurori au fost depuse la dosar, mai putin cele referitoare la extrasele de cont si relatiile despre conturi, care au fost furnizate in format electronic.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: