Uniunea Europeana avertizeaza Romania cu privire la deficitul bugetar

Data publicarii: 12-02-2008 | Economie

Ministrii de finante ai Uniunii Europene au "certat" Romania, stat devenit recent membru al Uniunii Europene, pentru ca a permis accentuarea deficitului bugetar in ciuda cresterii economice puternice, afirma Reuters.

Ministrii, subliniind parerea Comisiei Europene cu privire la situatia finantelor din Romania, au declarat ca statul roman are putine sanse pentru a atinge tintele propuse, privind echilibrarea bugetului pana in 2011, cerand reduceri substantiale ale deficitului bugetar, conform unor diplomati.

Comisarul European pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat la sfarsitul lunii ianuarie ca este ingrijorat de majorarea deficitului bugetar al Romaniei, care se extinde in ciuda cresterii economice puternice, ce a depasit nivelul de 6% in 2007.

Romania a avut un deficit bugetar de 2,9% din produsul intern brut in 2007 si intentioneaza sa il reduca in 2008, insa Comisia si agentiile de rating privesc cu scepticism aceste declaratii.

Comisia estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va urca la 3,2% in 2008 si la 3,9% in 2009.

In cazul in care riscurile se vor materializa, UE ar putea lansa o procedura de nerespectare a nivelului deficitului bugetar maxim permis, menit a constrange statele sa tina deficitul sub 3%.

In cazul in care statele din zona euro nu reusesc sa tina sub control deficitul bugetar, ar putea fi amendate cu sume considerabile, in cazuri mai speciale, scrie Reuters.

Statele din afara zonei euro nu risca amenzi, insa ar putea fi afectate de inghetarea  fondurilor europene, in cazul in care incalca in mod repetat reglementarile UE.

Analistii spun ca economia Romaniei s-ar putea supraincalzi, in cazul in care acest fenomen nu a avut deja loc, daca nu va tine sub control inflatia si deficitul de cont curent.

Inflatia anuala a Romaniei a urcat la 7,3% in ianuarie, peste asteptari, conform datelor prezentate marti, slabiciunea leului ducand la majorarea preturilor si sporind presiunea asupra bancii centrale pentru a majora dobanda de politica monetara.

NewsIn