Criza creditelor, efect pozitiv asupra economiei romanesti

Data publicarii: 16-03-2008 | Economie

Lovitura pe care criza de pe piata creditelor din SUA a dat-o pietelor financiare internationale are un efect pozitiv in Romania, Bulgaria si in alte tari din aceasta regiune, sustin specialistii companiei de consultanta si cercetare imobiliara Property Secrets, citati de Evenimentul Zilei.

Potrivit acestora, unul din efectele crizei, incetinirea cresterii economice din intreaga lume, "este exact ceea ce aveau nevoie economiile din Europa Centrala si de Est, in special Romania si Bulgaria", tari care erau in pericol de supraincalzire. Economiile acestor state se dovedesc incredibil de puternice, in contextul problemelor generale la nivel mondial, iar incetinirea inevitabila a avansului nu va fi excesiva, se arata intr-un studiu al Property Secrets.

Economia Poloniei a crescut, anul trecut, cu 6,5%, cea mai mare crestere din ultimii zece ani, a Romaniei cu 6%, in timp ce cresterea economica din Bulgaria a fost de 6,2%, din Cehia de 6%, iar din Slovacia de 9%. Ritmul rapid de crestere este insotit insa de factori negativi, cum ar fi amplificarea inflatiei si a deficitului de cont curent, explica specialistii firmei de consultanta.

Banca Europeana pentru Reconstruct ie si Dezvoltare (BERD) a redus previziunea referitoare la cresterea economica din Europa de Est din acest an de la 6,1% la 5%-5,5%, ca urmare a impactului crizei creditelor. "Chiar si un ritm de crestere de 5% ar fi foarte bun", apreciaza Robin Bowman, director editorial al Property Secrets, comparativ cu cresteri de 1%-1,5% in state occidentale precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Franta.

Evenimentul Zilei