Buget mai mare pe leafa sefilor

Data publicarii: 19-05-2008 | Economie

Angajatii si angajatorii platesc mai mult la asigurarile sociale, noteaza Evenimentul Zilei. Colectarile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut, in primele trei luni din acest an, cu aproape 50%, ajungand la 8,24 miliarde de lei, comparativ cu 5,51 miliarde de lei in primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Din suma totala care a ajuns la bugetele de pensii, somaj, sanatate, accidente de munca si boli profesionale, 4,94 miliarde de lei au fost colectati de la angajatori, iar restul de 2,49 miliarde de lei de la salariati.

Aceasta crestere se datoreaza mai multor factori. "Ca urmare a modificarilor legislative, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, baza de impozitare a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat este constituita atat pentru angajat, cat si pentru angajator din venitul brut realizat lunar. In acest fel, baza de impozitare a fost largita si cu unele categorii de venituri care nu erau incluse, cum ar fi stimulentele, plata cu ora, cenzoratele, consiliile de administratie etc.", spun reprezentantii biroului de presa al MEF.

Mai multi contribuabili

Un alt motiv care a contribuit la acest avans a fost faptul ca baza de impozitare a fost extinsa prin cresterea numarului de contribuabili. Numarul de salariati din Romania a crescut simtitor, iar pe de alta parte, remuneratia directorilor pe baza contractului de mandat a fost asimilata salariului.

In plus, a fost eliminata restrictia de plata a contributiilor CAS la cinci salarii brute atat pentru angajat, din septembrie anul trecut, cat si pentru angajator, de la inceputul acestui an.

Reprezentantii Finantelor nu au oferit date exacte care sa arate cat din procentul de crestere a colectarilor se datoreaza extinderii bazei de calcul a contributiilor sociale. Totusi, potrivit estimarilor oficialilor din Finante, "impactul extinderii bazei de impozitare, calculat la nivelul intregului an 2008, va fi de 1.663,63 milioane de lei".

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: