Fata in fata cu Gigi Becali - test in interviurile de recrutare

Data publicarii: 12-08-2008 | HR/Cariere

Interviurile de angajare ale unor companii de pe piata locala sau ale firmelor de recrutare contin si intrebari mai putin conventionale, de genul: "Cum reusiti sa-i vindeti un anume produs omului de afaceri Gigi Becali?", noteaza Business Standard.

"Cei mai multi dintre candidati incep sa-l imite pe Becali", spune Madalina Popescu, general manager pentru compania de consultanta in resurse umane Pluri Consultants, care explica: "Intrebarile situationale au drept scop sa verifice creativitatea, capacitatea de rezolvare a problemelor, precum si orientarea strategica spre profit, catre managementul oamenilor, al timpului sau al stresului", spune Madalina Popescu, general manager pentru compania de consultanta in resurse umane Pluri Consultants. De asemenea, consultantii in resurse umane recomanda aceste intrebari neconventionale pentru identificarea unui mod de gandire in afara tiparelor.

Exemple de astfel de intrebari utilizate in Romania sunt: "Esti angajat de maine, cu ce iti incepi serviciul, concret, care este primul lucru pe care-l faci?"; "Cum ai actiona daca ai conduce Romania?".

Luandu-i prin surprindere pe candidati, factorul pregatirii anterioare se elimina si se testeaza gestionarea unei situatii noi, spune Stelian Marian, managing director pentru compania de consultanta Human Capital Solutions. Acesta ofera drept exemplu cateva dintre intrebarile deosebite adresate la interviuri: "Cate garnituri de metrou trec intr-o zi prin statia Piata Romana?"; "Cate bile de golf incap intr-un apartament cu trei camere?" sau "Cate bidoane de vopsea se folosesc anual, in Romania, pentru a vopsi casele?". Intrebarile testeaza gandirea analitica, in conditiile lipsei de informatii, modalitatea de obtinere a informatiilor, capacitatea de analiza. "In general, adresez astfel de intrebari pentru nivelul de senior management. Unii candidati se blocheaza, dar altii incep sa puna intrebari si merg din aproape in aproape", explica Marian.

Madalina Popescu ofera exemplul unei companii de utilitati publice care angaja instalatori si incerca sa combata obiceiul acestora de a primi bacsis de la clienti, astfel ca s-a pus intrebarea: "Daca vi se ofera bacsis, il luati?", iar cei care au raspuns afirmativ au fost respinsi.

Desi companii precum Google sau Microsoft isi intreaba frecvent candidatii ce ar face daca s-ar intalni cu Printul Intunericului, in Romania, aceasta modalitate de selectare a candidatilor se foloseste mai putin, potrivit lui Mihai Moghior, managing partner pentru Brainspotting, compania de recrutare specializata pe industria IT. In acest domeniu, la noi, recrutarea se bazeaza pe experienta anterioara si pe discutia despre diverse situatii din trecut.

Intrebari-surpriza

  • Esti fata in fata cu Gigi Becali. Vinde-i un stilou!
  • Cate garnituri de metrou trec intr-o zi prin statia Piata Romana?
  • Cate bile de golf incap intr-un apartament cu trei camere?
  • Esti angajat, cu ce iti incepi serviciul maine, concret?
  • Cum ai actiona daca ai conduce Romania?

Business Standard