Basescu: BEI va finanta proiectul autostrazii Bucuresti-Ploiesti

Data publicarii: 19-03-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat ca reprezentantii Bancii Europene de Investitii au confirmat ca, pentru urmatorii ani, vor pune la dispozitia Romaniei cate un miliard de euro anual, BEI urmand sa cofinanteze si proiectele autostrazii Bucuresti-Ploiesti si centurilor celor doua orase.

"Vreau sa precizez limpede si fara dubii ca, atat presedintele, cat si vicepresedintii BEI, au confirmat ca pentru urmatorii ani au la dispozitia Romaniei un miliard de euro anual, bani care sunt destinati sa se constituie in suma pe care Guvernul ar trebui sa o puna la dispozitie pentru tragerile de fonduri alocate de Uniunea Europeana pentru programele structurale. Practic, pentru anii urmatori Romania nu trebuie sa faca un efort bugetar pentru a-si implementa programele pe care le are UE, ci un lucru simplu dar absolut necesar, sa aiba proiectele gata pentru ca sarcinile pe bugetul de stat sunt foarte mici, minimale, prin implicarea Bancii Europene de Investitii", a explicat presedintele Traian Basescu.

In cadrul discutiilor de la sediul Bancii Europene de Investitii, seful statului a reluat problema continuarii unei finantari incepute de Guvernul Romaniei, pentru care Basescu a solicitat la Bucuresti sprijin. "Este vorba despre cele trei proiecte: autostrada Bucuresti-Ploiesti, centura Ploiestiului si centura Bucurestiului. Aceste trei proiecte in prezentarea pe care eu am facut-o cu ocazia vizitei presedintelui Bancii Europene de Investitii, au fost derulate respectandu-se legislatia europeana, chiar daca ele au vizat finantare din bugetul de stat", a spus seful statului.

Presedintele a solicitat conducerii Bancii sa analizeze daca, avand in vedere utilizarea procedurilor Uniunii Europene, care sunt specifice si BEI, poate prelua parte din finantare pentru cele trei proiecte, considerand finantarea de pana acum ca fiind contributia partii romane. "Astazi raspunsul a fost da, se mai asteapta un punct de vedere al Comisiei, care trebuie sa dea si ea un aviz, ceea ce inseamna ca efortul bugetar se va reduce in partea a doua a anului, de cand intra BEI, iar acei bani pot fi dirijati catre alte proiecte de investitii cu finantare din bugetul de stat", a precizat Basescu.

NewsIn