Fitch mentine perspectiva negativa pentru ratingul Romaniei, in ciuda acordului cu FMI
Data publicarii: 31-03-2009 | EconomieFitch mentine perspectiva negativa pentru datoria Romaniei dupa anuntarea acordului de finantare in valoare de 20 miliarde euro de la FMI si alte organizatii internationale, ca urmare a riscurilor de implementare a reformelor, a spus analistul Andrew Colquhoun.
"Perspectiva asupra ratingului ramane negativa", a spus directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings, Andrew Colquhoun, precizand ca agentia nu urmareste doar acordul, ci si implementarea acestuia.
De altfel, situatia Romaniei ar putea sa se inrautateasca si mai mult, din cauza conditiilor internationale nefavorabile.
"Perspectivele pentru 2009 sunt bazate pe incertitudine, iar daca evolutia economiei globale va fi negativa, acest lucru va avea consecinte de aceeasi natura si pentru Romania", a mai spus Colquhoun.
Analistul de la Fitch a precizat ca estimarile FMI pentru Romania sunt realiste si sunt apropiate de estimarile agentiei de rating, in conditiile incertitudinii privind climatul economic.
In 25 martie, Fitch estima, intr-un raport, ca economia romaneasca se va contracta cu 4,5% in acest an, iar guvernul va avea dificultati sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de anul trecut. FMI estimeaza o scadere a economiei romanesti cu 4% in acest an, prognoza care a fost insusit atat de Comisia Europeana, cat si de autoritatile romane.
In acelasi raport, agentia de rating mentiona ca riscurile de implementare si finalizare a programului FMI de catre Romania vor fi semnificative si avertiza ca alegerile prezidentiale din acest an ar putea spori presiunea pentru aplicarea unor politici populiste.
"Politicienii romani ar putea avea dificultati in implementarea de politici dure, sustenabile, in conditiile in care economia se comprima pentru prima data in ultimii 10 ani, iar alegerile prezidentiale ar putea creste presiunea pentru politici populiste", aratau economistii de la Fitch.
Agentia de rating a retrogradat Romania cu doua trepte, in 10 noiembrie 2008, pana la un calificativ fara recomandare de investitii (junk), si a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru datoria pe termen lung.
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat miercurea trecuta ca Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI