Club loan #3: 1 miliard de euro pleaca din banci spre buget

Data publicarii: 19-11-2009 | Finante-Banci

Statul va imprumuta in prima saptamana din decembrie peste 500 milioane de euro de la bancile comerciale, printr-un nou aranjament de tip "club loan", au declarat pentru Business Standard surse din piata bancara.

"Va fi un nou club-loan inaintea celui de-al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie. Bancile ar putea imprumuta statul cu pana la un miliard de euro, pentru a le ramane un plus de lichiditate pe final de an, din rezervele eliberate de Banca Nationala", spun sursele citate. Potrivit acestora, imprumutul va fi acordat pe termen scurt, de sase pana la noua luni. BNR a decis recent sa reduca rezervele minime obligatorii la valuta de la 30% la 25%, masura prin care lichiditatea bancilor va creste cu aproximativ 1,2 miliarde de euro. Decizia bancii centrale vine in contextul in care in conturile Romaniei nu vor mai intra anul acesta 2,8 miliarde de euro. Practic, aceasta este valoarea totala a transelor amanate de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Cele mai mari noua banci prezente in Romania s-au intalnit ieri la Bruxelles cu reprezentantii FMI, CE si BNR pentru a discuta pe tema acordului agreat in martie si semnat doua luni mai tarziu. Surse apropiate discutiilor spun ca la imprumutul din decembrie vor participa subsidiarele din Romania ale acestor banci.

Imprumutul in structura unui club loan vine ca alternativa la titlurile de stat, in conditiile in care unele institutii de credit locale au epuizat expunerile pe titluri admise de bancile-mama. In prima instanta, banii vor fi tinuti la buget, iar apoi vor fi utilizati pentru acoperirea cheltuielilor, in special pentru capitolul investitii, a declarat o sursa din banca centrala. In luna august, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca Ministerul de Finante nu mai are nevoie de inca un imprumut de tip "club loan". In acel moment, guvernatorul spunea ca banii disponibilizati prin diminuarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor se vor intoarce in rezerva valutara a BNR. "Punem in practica ceea ce am stabilit - eliberam rezerva imprumutata si punem in locul ei rezerva cumparata. Cand cumparam rezerva valutara, facem emisiune si repunem in circulatie o parte din leii care au fost retrasi atunci cand am vandut. Are loc si un proces de monetizare, de vitalizare a economiei reale", mentiona guvernatorul la inceputul lunii august. Pana la acea data, Ministerul de Finante se imprumutase 48,5 mil. lei, prin titluri de stat emise in moneda locala, nivel de patru ori mai mare decat in intreg anul 2008. Cele mai multe dintre titluri au fost emise cu o scadenta la sase luni.

Noul club loan

Daca in luna iulie, statul s-a imprumutat de la opt mari banci, printre care BCR, BRD, Bancpost, Banca Transilvania si Raiffeisen, in noul aranjament de tip "club loan", programat pentru inceputul lunii decembrie, ar putea fi implicate cele noua institutii, ale caror "mame" au semnat acordul de la Viena.

Situatia bancilor-mama

Grecia. Declinul economic inregistrat atat de Grecia, cat si de statele din Balcani, zona in care bancile grecesti s-au extins agresiv, a incetinit avansul creditarii, in timp ce batalia pentru atragerea de depozite a pus presiune asupra marjelor nete ale dobanzilor, scrie Reuters. Alpha Bank, al treilea cel mai mare creditor din Grecia, vrea sa lanseze o emisiune de titluri de 986 mil. euro, iar principalul scop al acestei decizii este plata ajutorului de stat de aproape un miliard de euro. Profitul la noua luni al bancii a scazut cu 39,3%, la 344,7 mil. euro, din cauza contractiei de pe piata creditarii si a avansului provizioanelor pentru imprumuturile neperformante. National Bank of Greece, prezenta pe piata locala prin Banca Romaneasca, isi va publica rezultatele la noua luni in 23 noiembrie. Statul elen a injectat in NBG, cel mai mare creditor local, 350 mil. euro, prin intermediul achizitiei de actiuni preferentiale. Banca anuntase anterior ca vrea sa atraga 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri. EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, este a doua mare institutie de credit din Grecia, care a primit 950 mil. euro de la guvernul elen, tot prin intermediul unei emisiuni de actiuni preferentiale. Piraeus Bank a avut nevoie de 370 mil. euro de la stat. Piraeus Bank Grecia detine 99,99% din capitalul social al Piraeus Bank Romania.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: