Basescu: Romania va lansa o noua serie de privatizari in saptamanile urmatoare

Data publicarii: 08-06-2011 | Economie

Romania va lansa o noua serie de privatizari in saptamanile viitoare, oferind pachete minoritare de actiuni in sase dintre companiile energetice controlate de stat, a declarat presedintele Traian Basescu ziaristul Neil Buckley, care relateaza despre aceasta pe blogul gazduit de Financial Times.

Programul va include scoaterea la vanzare a 10% din cele 40% de actiuni pe care guvernul le mai are la Petrom, producatorul de petrol controlat deja de compania austriaca OMV.

De asemenea, vor fi vandute cate 15% din actiuni la Transelectrica, respectiv Romgaz si Transgaz si cate 10% din actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

Noile privatizari ar trebui sa devina "un motor al cresterii", potrivit lui Basescu.

"Vom vinde inainte de sfarsitul acestui an parti importante din cele mai mari companii detinute de stat", a spus Basescu. "Banii obtinuti din aceste licitatii vor merge la fondul de dezvoltare, nu sunt destinati consumului", a precizat seful statului.

Pe de alta parte, Basescu este optimist in privinta cresterii economice in acest an, pe care o vede ajunsa la minim 2%, gratie recoltei "neasteptat de bune" din agricultura, chiar daca fermierii au fost afectati de epidemia E.coli.

Un alt factor de optimism este ca Romania isi imbunatateste, in sfarsit, rata de absorbtie a fondurilor UE. Dupa ce la sfarsitul anului 2010 absobise 2,6% din fondurile de coeziune - pentru a sprijini proiectele din infrastructua, acum rata s-a imbunatatit, ajungand deja la peste 10%. De asemenea, au fost absorbite peste 20% din fondurile pentru agricultura.

"De-acum incepe lucrul la activitati de infrastructura pe scara larga - autostrazi, cai ferate, modernizare - tocmai s-au incheiat licitatiille", a explicat Basescu. Imbunatatirea retelei de infrastructura este considerata vitala pentru Romania pentru a evita pierderi in lupta pentru investitii in favoarea unor vecinelor ei, Ungaria si Polonia, care sunt mult mai bine dezvoltate, comenteaza ziaristul pe blogul beyondbrics gazduit de FT.

Cu un zel aproape misionar, noteaza ziaristul, Basescu insista ca nu exista alternativa pentru tarile care au exagerat cu cheltuielile decat sa-si puna fiscalitatea in ordine, chiar daca, recunoaste Basescu, unii politicieni trebuie sa plateasca pretul in fata oamenilor carora masurile luate nu le sunt pe plac. "Problema este ca politicienii pot pur si simplu sa piarda niste alegeri. Dar tara pierde un moment crucial, care este extrem de costisitor", a declarat seful statului.

In luna mai, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara ca autoritatile romane vor demara in perioada urmatoare procesele de privatizare a unor pachete semnificative detinute de stat in unele companii din domeniul energiei, intre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz.

"Ne concentram in mod deosebit pe sectoarele energetic si transport, care sunt esentiale pentru cresterea economica. In lunile care vor urma, autoritatile vor demara procesul de privatizare a unor pachete semnificative detinute in unele companii din domeniul energiei, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si altele. Cadrul legal va fi, de asemenea, revizuit pentru a permite o competitie echitabila si preturi realiste. In acest sens, se va acorda atentie protejarii consumatorilor vulnerabili si sprijinirii adecvate angajatilor", a spus Franks. 

NewsIn