Dobanzile la creditele ipotecare in lei au intrat sub 7% pe an

Data publicarii: 08-10-2013 | Finante-Banci

Cele mai ieftine oferte de credite imobiliare in lei s-au asezat cu dobanzile efective pe palierul de 6% pe an dupa ce bancherii au ajustat in ultimele doua saptamani costul imprumuturilor la evolutia dobanzilor de pe piata monetara, care au atins minime istorice dupa decizia BNR de a relua ciclul de reducere a dobanzii-cheie la lei, oprit brusc in mai anul trecut.

Dobanzile au scazut cu circa o jumatate de punct procentual fata de nivelul de la jumatatea lunii septembrie, ceea ce la un credit de valoare medie inseamna aproape 100 de lei in minus la rata lunara. Un client cu un credit de 180.000 de lei (circa 40.000 de euro) contractat pe 30 de ani plateste o rata lunara cuprinsa intre 1.130 de lei si 1.220 de lei, conform celor mai bune cinci oferte standard afisate in prezent de bancile locale.

Olandezii de la ING afiseaza cea mai mica dobanda efectiva, de 6,8% pe an, care a ramas insa neschimbata fata de jumatatea lunii septembrie. Grecii de la Alpha Bank vin insa puternic din urma si au in prezent o dobanda efectiva usor peste 6,8% pe an, dupa ce au taiat 0,6 puncte procentuale din costul imprumuturilor la sfarsitul lunii trecute. La nivelul intregii piete, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare in lei ajungea la 7,3% pe an in august, fiind cu aproape 1,5 puncte procentuale sub nivelul de la inceputul anului, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Fata de luna anterioara, dobanda medie a ramas insa neschimbata. 

"Reducerea dobanzii cheie a fost reflectata in intregime in dobanzile creditelor noi, dar o revenire a creditarii nu este probabila. Do-banda medie pentru creditele noi denominate in lei a scazut in pofida unui cost al riscului in crestere", afirma Mihai Patrulescu, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: