Fondurile straine au stopat investitiile in Fondul Proprietatea

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

Detinerile fondurilor straine de investitii la Fondul Proprietatea (FP) au ramas neschimbate dupa primele trei luni din an, la circa 7,35 miliarde de actiuni. Investitorii straini nu au mai cumparat actiuni la fond fie din cauza contextului extern nefavorabil, fie din cauza absentei unui „trigger“ care sa alimenteze o evolutie ascendenta a actiunilor FP in perioada urmatoare.

La finalul lunii martie, fondurile straine de investitii erau cei mai mari actionari ai FP cu detineri cumulate de 54,3% din capitalul social subscris al fondului de 13,53 mld. actiuni, potrivit raportarii lunare emise de FP. Fata de inceputul anului, deti¬nerile strainilor sunt usor mai mici cu 20 de milioane de actiuni, semn ca acestia au mai vandut din actiuni.

Comparat cu situatia din anii trecuti, bilantul pe primul trimestru marcheaza o schimbare de sentiment in randul investitorilor straini. Ani la rand, fondurile straine au fost cei mai mari cumparatori de actiuni FP. In 2011, anul listarii la bursa a fondului, acestia au cumparat 20% din actiunile FP si au ajuns la detineri cumulate de 42% din fond. In 2012, fondurile straine au mai luat 10% din FP, iar in 2013 achizitiile facute de investitorii institutionali straini au fost de circa 1% din capitalul fondului, reiese din calculele ZF bazate pe raportarile FP.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: