Greg Konieczny: Listarea OMV Petrom la Londra, dupa majorarea pretului la petrol
Data publicarii: 09-10-2015 | BursaFondul Proprietatea (FP) asteapta majorarea pretului la petrol si aparitia de oportunitati pentru listarea unor actiuni OMV Petrom la Bursa de la Londra, a afirmat, miercuri, directorul FP, Greg Konieczny, transmite Bloomberg.
Actionarii OMV Petrom au aprobat listarea secundara a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit, avand la baza actiuni suport, aceasta aprobare fiind valabila pana la data de 31 decembrie 2016, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, deoarece pretul 'a fost afectat mai mult decat ar fi trebuit'.
"Nu cred ca are sens, cel putin din punctul meu de vedere, ca, la actualul nivel la care este evaluat Petrom, sa ne gandim la vanzarea actiunilor', a declarat Konieczny.
Miercuri, la Bursa de la Bucuresti, titlurile FP au scazut cu 0,3%, la 0,787 lei, in timp ce actiunile Petrom au urcat cu 0,2%, la 0,33 lei, dupa ce s-au tranzactionat la cel mai scazut nivel din ianuarie 2012, conform datelor Bloomberg.
Fondul Proprietatea intentioneaza sa-si reduca participatia detinuta la Petrom sub 15%, de la 19% in prezent, dar va analiza cu atentie situatia de pe piete, a explicat directorul FP.
De asemenea, Fondul Proprietatea este pregatit sa reia discutiile cu Electrica SA privind vanzarea participatiei minoritare in subsidiara de distributie a energiei, dupa ce, in aprilie, nu a reusit sa ajunga la un acord, din cauza pretului, a afirmat Konieczny. Acesta a adaugat: 'Se pare ca actionarii minoritari ai Electrica sunt interesati de aceasta tranzactie, si noi suntem, dar cred ca discutiile pot intr-adevar incepe cand ambele parti sunt pregatite'.
In conditiile in care anul acesta nu a avut loc pe piata interna de capital nicio oferta publica initiala (IPO), Fondul Proprietatea ia in considerare sa solicite Guvernului sa ceara companiilor Enel SpA si E.ON SE sa fie de acord sa-si listeze subsidiarele lor locale, in care statul si FP au participatii minoritare, a anuntat Konieczny. Este, de asemenea, in interesul Guvernului sa aiba un pret ferm al pietei pentru aceste participatii.
"Daca Enel si E.ON primesc o solicitare de la Executiv, pe baza acordului de privatizare, ele nu pot spune nu', sustine seful FP.
Romania nu a reusit sa-si indeplineasca angajamentele de a vinde la bursa cel putin trei companii, ca parte a acordului cu FMI si UE, din cauza problemelor legale sau a acumularii pierderilor. Acel acord a expirat luna trecuta si Guvernul intentioneaza sa solicite un nou acord pana la sfarsitul acestui an. Intarzierile afecteaza planurile FP, a explicat Konieczny. Acesta a adaugat: 'Este o problema majora. Pentru noi este o problema deoarece, daca piata de capital nu inregistreaza crestere, FP va obtine din ce in ce mai putin'.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate in timpul regimului comunist. Fondul investeste in prezent in cele mai mari si mai profitabile companii listate din Romania, precum OMV Petrom (cel mai mare producator de petrol din Romania), Romgaz (cel mai mare producator de gaze naturale din tara), precum si in active nelistate detinute de stat in infrastructura, precum Aeroporturi Bucuresti si Portul Constanta. De asemenea, Fondul ofera expunere pe Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii europene de hidrogenerare, dar si pe monopoluri de bunuri naturale precum Salrom, compania de minerit a sarii din Romania.
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI