Comisia Europeana solicita Romaniei sa respecte pe deplin Directiva privind stocurile petroliere

Data publicarii: 17-11-2016 | Economie

Comisia Europeana a solicitat, joi, in mod oficial Romaniei sa asigure implementarea si aplicarea corecta a Directivei privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Normele UE impun statelor membre obligația de a menține un nivel minim de stocuri de țiței și/sau de produse petroliere, care trebuie să fie disponibile în orice moment și care, prin urmare, oferă UE securitatea aprovizionării din resursele petroliere.

Potrivit CE, legislația românească actuală interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garanții reale, adică drept active oferite ca și garanție pentru a obține un împrumut. Această interdicție ar putea face mai dificilă pentru operatorii economici îndeplinirea obligației de a deține stocuri. De asemenea, România a pus în aplicare în mod incorect normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-și delega obligația de a menține stocuri petroliere, precum și pe cele privind instituirea de proceduri de urgență aplicabile în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării.

Întrucât nu s-a asigurat încă conformitatea cu legislația UE, Comisia transmite acum un aviz motivat.

"România are la dispoziție două luni pentru a informa Comisia cu privire la măsurile luate pentru a remedia situația; în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz", se arată în comunicatul executivului comunitar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: