Arhiva » Martie 2011 » 02 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 02 Martie 2011 | 38 de inregistrari

  • Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de marti pe rosu

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de marti, cu pierderi cuprinse intre 0,70% si 1,96%, cel mai afectat fiind indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa.

  • Profitul net al Bank of Cyprus in Romania a crescut anul trecut cu 2,3%, la 9 milioane euro

    Profitul dupa impozitare obtinut de Bank of Cyprus din afacerile in Romania a crescut cu 2,3% in 2010, la 9 milioane euro, comparativ cu cel din 2009, cand era de 8,8 milioane euro, arata raportul publicat marti de banca-mama.

  • Rezervele valutare au scazut in februarie cu 1,9% fata de ianuarie, la 32,69 miliarde euro

    Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in februarie cu 621 milioane euro (1,9%) fata de luna precedenta, la 32,69 miliarde euro, de la 32,80 miliarde euro la 31 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In februarie, intrarile au insumat 750 milioane euro, reprezentand 'modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice'

  • Asiguratorii au avizat anul trecut 56% din daune prin constat amiabil

    Asiguratorii au avizat anul trecut 56% din numarul total de daune prin formularul de constatare amiabila, ceea ce reprezinta 199.153 de dosare solutionate prin aceasta procedura, a declarat marti directorul Directiei Reglementari si Autorizari Asigurari Obligatorii in cadrul CSA, Mona Cucu.

  • Eurobarometru: Romanii sunt pesimisti in privinta evolutiei economiei si a locurilor de munca in 2011

    Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in privinta evolutiei economiei nationale in 2011, dar si printre cei mai optimisti in ceea ce priveste economia europeana, se arata in Eurobarometrul prezentat marti de Comisia Europeana. Situatia economica este considerata principala problema cu care se confrunta Uniunea Europeana pe ansamblu atat de catre romani (45%), cat si de catre toti cetatenii europeni (46%), potrivit sondajului, realizat in perioada noiembrie-decembrie 2010.

  • Astra Asigurari si-a sporit anul trecut afacerile cu 37%, la 1,11 miliarde lei

    Astra Asigurari a inregistrat anul trecut o valoare a primelor brute subscrise totale de 1,11 miliarde lei, in crestere cu 37% fata de 2009, potrivit datelor preliminare prezentate marti de companie.

  • ANAF anunta incasari de 285 mil. lei in urma verificarilor vamale efectuate in ianuarie-februarie

    Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat marti ca, in urma controalelor derulate in lunile ianuarie-februarie de catre structuri din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), au fost achitate la bugetul de stat 285 milioane lei (circa 95 milioane dolari)

  • Ministerul de Finante vrea sa atraga 3,9 miliarde lei prin titluri de stat in martie

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga 3,9 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna martie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.

  • OMV Petrom a scumpit benzina cu 8 bani si motorina cu 6 bani, ca urmare a cresterii accizelor

    Compania OMV Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, a majorat de marti seara preturile de referinta la benzina cu 8 bani/litru si la motorina cu 6 bani/litru, ca urmare a cresterii nivelului accizelor, prin eliminarea facilitatilor pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.

  • Fiscul va putea verifica averile persoanelor fizice fara sa le anunte

    Fiscul va putea putea verifica averile persoanelor fizice fara notificare prealabila, in vederea stabilirii "situatiei fiscale reale" , potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. Astfel, potrivit normelor metodologice ale hotararii privind aplicarea procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, "activitatea de verificare fiscala prealabila documentara se desfasoara fara notificarea persoanei fizice".

  • Inflatia din zona euro a crescut in februarie la 2,4%, maximul ultimelor 28 de luni

    Inflatia din zona euro a crescut in februarie la 2,4%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, situatie care va determina probabil Banca Centrala Europeana sa ia masuri, deoarece indicatorul este cu mult peste tinta autoritatilor, transmite Reuters.

  • Rezervele BNR au scazut in februarie cu 621 milioane de euro, la 32,06 miliarde euro

    Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in februarie cu 621 milioane de euro, la 32,068 miliarde de euro, in contextul unor intrari de aproape doua ori mai mici decat iesirile, potrivit datelor publicate, marti, de banca centrala.

  • Companiile de asigurari, obligate sa respecte egalitatea dintre barbati si femei

    Companiile de asigurari trebuie sa renunte, incepand din data de 21 decembrie 2012, sa ia in calcul criteriul sexului la calcularea primelor pentru contractele de asigurari, a decis marti Curtea Europeana de Justitie. 'Luarea in calcul a sexului asiguratului ca un factor de risc pentru contractele de asigurari constituie o discriminare'

  • Turismul romanesc, cea mai mare scadere din UE in 2010

    Numarul noptilor petrecute in unitatile de cazare autohtone s-a redus, anul trecut, cu 9,3% fata de 2009, arata datele Eurostat. Este cel mai mare declin turistic inregistrat in Uniunea Europeana. La nivel continental, numarul innoptarilor a crescut cu 1,1% fata de anul precedent. Cele mai bune rezultate au fost raportate din Estonia (+12,8%), Letonia (+10,6%), Malta (+10,5%), Lituania (+7,1%), Bulgaria (+5%) si Spania (+5%)

  • Raiffeisen Banca pentru Locuinte a stabilit nivelul comisionului de analiza

    Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fixat nivelul comisionului fix pentru analiza dosarului de credit la nivelul de 400 de lei pentru creditele locative si la 1.400 de lei pentru celelalte imprumuturi, in conformitate cu Legea 288/2010 si OUG 50/2010.

  • Schimbare la varful clasamentului asiguratorilor

    Pe primul loc a urcat Astra Asigurari, in functie de subscrieri. Potrivit CSA, in 2010 dauna medie platita de asiguratori pe RCA a avansat cu 8%, pana la 4.844 de lei. Clasamentul societatilor de asigurari s-a modificat anul trecut dupa ce Astra Asigurari a inregistrat un volum de prime brute subscrise de 1,11 miliarde de lei, in crestere cu 37% fata de 2009,

  • Romanii, pesimisti in ceea ce priveste situatia economica a tarii

    93% dintre romani considera o mare problema situatia locurilor de munca. Perceptia negativa se regaseste in aproape toate tarile Uniunii Europene, doar 19% din europeni apreciind situatia generala a locurilor de munca ca buna. Acestea sunt cateva din concluziile Eurobarometrului, editia de toamna 2010, lansat astazi la sediul Reprezentantei Comsiei Europene in Romania.

  • Romanii au la dispozitie de trei ori mai multe joburi in strainatate decat in tara

    23.000 de locuri de munca este oferta pentru cei care vor sa lucreze "in afara". ANOFM are doar 8.000 de slujbe vacante. In prezent, peste 23.000 de locuri de munca vacante, cu oportunitate imediata de angajare, in mai mult de 36 de tari, sunt afisate pe portalul Tjobs.ro, specializat in asemenea oferte, numarul domeniilor de activitate fiind de 29.

  • Vrei sa-ti continui studiile, dar nu ai bani? Vezi ce banci te pot imprumuta

    In momentul in care iti propui ca tu sau copilul tau sa va continuati studiile, de multe ori se naste o problema: banii. Cum facultatile private sau studiile in strainatate sunt de multe ori extrem de scumpe, nu este de mirare ca principalul impediment pentru romanul de rand il reprezinta banii.

  • MCSI: Romanii vor avea un Sistem National Integrat privind actele de identitate

    Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat marti, alaturi de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, contractul de finantare din fonduri structurale pentru Sistemul National Integrat privind actele de identitate, proiect in valoare de 26,66 milioane lei.

  • Cat castiga din afaceri Andreea Esca, Cristina Topescu si Lucian Mindruta

    Andreea Esca detine firma Andreea Esca SRL, care este administrata de sotul ei, Alexandre Eram, potrivit informatiilor inregistrate la Registrul Comertului. Andreea Esca a infiintat compania in anul 2003, iar obiectul de activitate al societatii este productia de filme cinematografice si video. Firma a inregistrat pierderi doar in primul an de activitate, iar in perioada 2005-2009, Andreea Esca SRL a inregistrat un profit net in valoare de peste 327.000 de lei, potrivit adevarul.ro.

  • Au atins preturile apartamentelor nivelul minim?

    Pretul mediu national pentru un apartament pentru a doua luna a anului a ajuns la valoarea de 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in ianuarie 2010. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand pretul se ridica la valoarea de 1.200 euro/mp, acum sunt in prezent cu 13,8% mai mici, se arata intr-o analiza imobiliare.ro.

  • Cresterea pretului petrolului provoaca scaderea bursei de pe Wall Street

    Bursa de pe Wall Street a avut o scadere brusca, iar pretul aurului a atins un nou record, pe fondul ingrijorarii investitorilor ca actuala criza din industria petroliera ar putea afecta redresarea economica a Statelor Unite, se arata intr-un comentariu publicat miercuri de ABC News.

  • IT-ul romanesc, tot sub criza: -25%

    Nici un semn de revenire pe piata IT din Romania. Piata de soft si servicii IT s-a diminuat anul trecut cu 25%, la 800 milioane de euro, dupa o scadere de 20% in 2009. "Sper ca industria IT din Romania sa nu mai scada in acest an. Daca se opreste scaderea, industria iese din criza. Industria locala e inca atractiva pentru outsourcing, dar nu in aceeasi masura", a declarat ieri Liviu Dragan, membru in consiliul Asociatiei Patronale a Industriei Software si Servicii.

  • Isarescu va primi Legiunea de Onoare

    Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, va primi vineri ordinul Legiunea de Onoare, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la ambasada Frantei. Legiunea de Onoare este cea mai inalta distinctie acordata de statul francez.

  • Moneda nationala se apreciaza miercuri pana la 4,2051 lei/euro, cel mai mic nivel din iunie 2010

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,2051 lei/euro, cu 0,13% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,0406 lei/dolar. Astfel, leul atinge fata de moneda europeana o valoare egala cu cea din 4 iunie 2010

  • BRD vrea sa invie cererea de credite cu dobanzi mai mici cu trei puncte

    Pentru prima data in 2011 o banca mare inlocuieste promotiile cu o reducere de dobanzi aplicata pe toata gama de produse. BRD, a doua mare banca, a dat ieri primul semnal puternic pentru resuscitarea cererii de credite de retail prin reducerea dobanzilor pe toata gama de produse, cu pana la trei puncte procentuale la creditele de consum fara garantii.

  • BNR injecteaza inca o jumatate de miliard de lei pe piata monetara

    BNR a imprumutat astazi 447 milioane lei bancilor printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la o saptamana, la o dobanda de 6,5% pe an, egala cu rata dobanzii de politica monetara. Patru banci au apelat astazi la imprumuturi de la BNR, potrivit unui raport al analistilor ING

  • Cum recuperezi banii daca ti-ai rupt masina in gropi!

    Odata cu venirea dezghetului si topirea zapezii de pe sosele, au rasarit tot mai multe gropi din ce in ce mai greu de evitat de catre soferi. Firmele de asigurari spun ca ploua cu dosare de masini care au suferit avarii in gropile din carosabil. In mod normal, acestea ar trebui semnalizate de catre drumari pana in momentul astuparii lor, dar avand in vedere ca numarul lor este foarte mare, semnalizarea devine practic imposibila.

  • Mutarea Volksbank a devenit oficiala: austriecii au luat 8.000 mp in Nusco Tower

    Subsidiara locala a grupului austriac Volksbank, un jucator de top zece pe plan local, isi va muta sediul central in turnul de birouri Nusco Tower din zona Aurel Vlaicu, tranzactie anuntata de ZF inca din luna decembrie.

  • Romania a avut in ianuarie a saptea crestere anuala a preturilor la producator din UE, de 8,4%

    Romania a avut in ianuarie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 8,4%, fata de aceeasi luna din 2010, fiind pe locul sapte in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, preturile productiei au sporit cu 6,5%.

  • Cum a urcat CEC pana pe locul 3 in sistemul bancar

    Activele administrate de CEC, singura banca importanta de-tinuta de stat, au sporit cu 4,2% in 2010, potrivit rezultatelor financiare oficiale. CEC se apropie astfel de locul 3 in sistemul bancar local cu active totale de aproximativ 21,7 miliarde de lei, nivel aproape similar cu Raiffeisen Bank. Cota de piata a celor doua banci este de aproximativ 6,4%. CEC nu a neglijat insa nici profitul, obtinand unul dintre cele mai bune rezultate din Romania din acest punct de vedere. Castigurile bancii au crescut cu 30,16% anul trecut, pana la 65,13 milioane de lei.

  • Preturi-record la carburanti! Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns la 5,87 lei

    OMV Petrom a majorat pretul de referinta al carburantilor cu opt bani pe litru pentru benzine si cu sase bani in cazul sortimentelor de motorina, ca urmare a cresterii accizelor, dupa eliminarea din Codul Fiscal a unei facilitati pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.

  • Antena TV Group SA a cerut insolventa RCS&RDS

    Antena TV Group SA a cerut insolventa companiei de telecomunicatii RCS&RDS, printr-un dosar inregistrat marti, la Tribunalul Bucuresti, Sectia a-VII-a Comerciala. Societatea Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA) a solicitat Tribunalului Bucuresti, in 1 martie, deschiderea procedurii insolventei, in cazul societatii RCS&RDS SA, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucuresti (TB).

  • Ce trebuie sa stii cand cumperi un Casco

    O polita Casco protejeaza un autovehicul de furt sau eventuale daune, indiferent de vinovatia soferului. Exista insa situatii de selectie adversa cand informatia este asimetrica pentru ambele parti implicate in contractul de asigurare, ceea ce conduce la costuri suplimentare.

  • Codul fiscal s-a modificat peste noapte

    Guvernul a modificat normele la Codul fiscal. Noul text a fost publicat in Monitorul Oficial. Schimbarile sunt ample si au implicatii foarte mari in fiscalitatea tarii. Primul efect al modificarii normelor a fost resimtit de populatia Romaniei azi dimineata: carburantii s-au scumpit cu sase-opt bani pe litru, ca urmare a accizarii componentei bio din benzina si motorina. Pana acum, biocombustibilii nu erau accizati.

  • Lista meseriilor platite de cel putin 5 ori mai bine afara

    Un tamplar castiga aproape 300 de euro in Romania, fata de 4.500 de euro in Norvegia, un sofer profesionist castiga aici putin peste 320 de euro, in vreme ce afara castiga, in medie, 1.850 de euro, iar un mecanic auto castiga in strainatate 2.250 de euro, in medie, fata de nici 300 de euro in Romania.

  • Mita de 1,8 milioane de euro la ANAF: Un inalt functionar a fost retinut de DNA

    Un nou scandal de coruptie legat de conducerea vamilor si agentiei nationale de administrare fiscala. Un inalt functionar ANAF din Bucuresti a fost retinut de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta. El este acuzat ca ar fi cerut aproape 2 milioane de euro pentru a interveni pe langa conducerea ANAF si cea a Autoritatii Nationale a Vamilor pentru un om de afaceri italian.