Un lup pazeste stana bancherilor

Data publicarii: 22-05-2007 | Finante-Banci

Cu scuzele de rigoare pentru expresia barbara, insa intr-o tara in care presedintele se da la acte de golanie, cred ca putem folosi si noi o zicere din popor: bancherii si-au facut-o cu mana lor, scrie Vasile Coman in Ghiseul Bancar. Este expresiva pentru modul in care bancherii isi sustin interesele in fata Bancii Nationale.

Asociatia Romana a Bancilor ar trebui, se pare, sa fie organizatia care sa reprezinte bancile la BNR. Ceea ce, din cate am auzit noi, nu prea s-a intamplat cu adevarat.

Ultima dovada este ceea ce se petrece cu relaxarea creditelor si modul in care BNR autorizeaza bancile pentru a putea oferi credite ipotecare fara avans si cu valori mai mari, pentru cei cu venituri mari.

BNR a preferat, din motive misterioase sau cetoase, cum le sta bine bancherilor imbatraniti din strada Doamnei, etajul 20, turnul de fildes, sa autorizeze pentru credite relaxate o singura banca, iar pe restul le-a amanat pentru o data pe care nu o stie nimeni.

Fapt ce a adus bancii respective publicitate gratuita de milioane de dolari. O miscare pe care nu ne inchipuim ca vulpile batrane versate in politica din BNR, precum Florin Georgescu, nu putea sa o anticipeze.

Integral in Ghiseul Bancar