Proiect imobiliar in Romania, cu bani deturnati din SUA

Data publicarii: 25-01-2010 | International

O fosta contabila a firmei americane Freightliner a fost condamnata la patru ani inchisoare, dupa ce justitia a gasit-o vinovata pentru deturnarea a milioane de dolari de la compania pentru care lucra, bani pe care i-a folosit, intre altele, si pentru a investi intr-un proiect imobiliar in Romania.

Sabina Vieru, in varsta de 40 de ani, care locuieste la Boring, in statul Oregon, trebuie sa inapoieze, de asemenea, potrivit deciziei justitiei, mai mult de 7 milioane de dolari companiei Daimler Trucks North America LLC, care anterior se numea Freightliner LLC, avand sediul in Portland, relateaza presa americana.

Freightliner era in 2006, in momentul inceperii procesului, unul dintre cei mai mari fabricanti de camioane din SUA, fiind o subsidiara a companiei germane DaimlerChrysler AG.

FBI a acuzat-o pe Vieru, in urma desfasurarii unei anchete, ca a pus la cale o schema sofisticata de fraudare in perioada in care s-a ocupat de conturile pentru exporturi ale companiei. Gratie sistemului de fraudare, Vieru a reusit sa deturneze peste 6,7 milioane de dolari din conturile companiei unde clientii faceau platile. Vieru si-a deschis un cont bancar propriu unde a redirectionat plati de peste 3 milioane de dolari. Ea infiintase, de asemenea, doua companii, denumite Cross Country Express LLC and CTA Investments LLC, ulterior desfiintate de secretarul de stat din Oregon pentru ca nu si-au platit taxele.

Vieru a folosit o mare parte din bani pentru a cumpara proprietati in Statele Unite si pentru a investi intr-un proiect imobiliar pe litoralul romanesc al Marii Negre, potrivit biroului procurorului din districtul Oregon.

Frauda s-ar fi petrecut intre 2003 si 2005. La proces a fost mentionat si numele companiei J.G. Trading, un dealer de piese de schimb pentru camioane, precum si al unei companii imobiliare din California, care ar fi fost complice la frauda, potrivit Freightliner. Plangerea initiala a companiei Freightliner se referea, de altfel, la 15 posibili reclamati.

Vieru s-a angajat la Frieghtliner in 1998 si a parasit compania in 2005 din motive care nu au avut legatura cu frauda.

Cu banii deturnati, Vieru cumpara proprietati in Statele Unite. O parte dintre ele le-a vandut ulterior mai scump.Intr-una dintre achizitiile facute in acest fel, Vieru a cumparat in 2005 doua proprietati in California, fiecare pentru aproape 500.000 de dolari, pe care a doua zi dupa ce a plecat din compania Freightliner le-ar fi transferat unei firme de imobiliare inregistrate in California - Sibiu Investments. Ambele proprietati au fost vandute la inceputul anului 2006, una pentru 950.000 de dolari, celalalta pentru 875.000 de dolari.

Vieru va incepe in martie executarea sentintei, a decis judecatoarea Anne Brown.

In timpul procesului, Sabina Vieru a pledat nevinovat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: