Ministerul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salariale

Data publicarii: 28-05-2010 | Economie

Cu sau fara carte de munca, toti cei care au contracte pe drepturi de autor, conventii civile sau sunt PFA vor plati 5% la sanatate si 5% la pensie. Astfel, unele categorii vor ajunge in situatia de a li se impozita acelasi venit de doua sau de trei ori. Pe de alta parte, sute de mii de asistati sociali vor fi in continuare exceptati de la plata noilor contributii.

Executivul nu stie de unde sa mai stranga bani la buget pentru acoperirea deficitului, astfel ca o idee mai veche revine in atentie: introducerea CAS pentru drepturi de autor (DA), PFA si conventii civile si diminuarea plafonului neimpozabil de la 40% la 20% pentru drepturile de proprietate intelectuala. Asta dupa ce, in urma introducerii impozitului forfetar, multi s-au reorientat de la microintreprinderi la PFA sau DA. Daca in februarie 2009 erau 494.000 de PFA-uri, un an mai tarziu, in 2010, sunt 550.000.

Este o brambureala imensa. De-a lungul timpului s-au introdus tot felul de derogari si de exceptii. Nu PFA-urile sau microintreprinderile sunt problema, ci faptul ca suma pe care fiecare dintre noi o datoreaza depinde de cum ne castigam venitul. Contribuabilul isi modeleaza modul de a castiga astfel incat sa plateasca cat mai putin", a declarat pentru "Financiarul" Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura Biris Goran. Acesta a explicat ca abordarea este gresita si ca trebuie eficientizat sistemul, prin plafonarea bazei de calcul, indiferent de modul de castigare a veniturilor (PFA, drepturi de autor etc.) si prin eliminarea exceptiilor, astfel incat sa se plateasca in functie de suma castigata.

Pana acum autoritatile vorbeau despre introducerea acestor taxe doar pentru persoanele care nu au carte de munca, acum guvernul recurge la impozitarea de doua ori a celor care au si carte de munca.               

De fapt, daca o persoana are si carte de munca, si drepturi de autor, si PFA, va fi impozitata de trei ori pentru sanatate. In schimb, indiferent de suma platita la sanatate de un contribuabil, acesta beneficiaza de absolut aceleasi servicii ca si un asistat social, o persoana care traieste din venitul minim garantat si este asigurat de stat la sanatate. In prezent, peste jumatate de milion de romani traiesc din venitul minim garantat asigurat de stat, pe care tot statul ii asigura si la sanatate.

Ministerul Finantelor estimeaza ca va obtine 76 de milioane de lei in 2010, din introducerea CAS pentru drepturi de autor, PFA si conventii civile si din diminuarea plafonului neimpozabil de la 40% la 20%. Prin urmare, drepturile de autor, conventiile civile si reglementarile privind persoanele fizice autorizate vor fi reglementate printr-o lege speciala si taxate in mod unitar prin contributii sociale, inclusiv in cazul persoanelor care au carte de munca. Pe de alta parte, exista destule categorii care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, precum preotii sau cultele religioase, si alte categorii care sunt scutite de la plata TVA, de exemplu, serviciile prestate de stomatologi si tehnicieni dentari. De altfel, personalul monahal nu plateste contributii la sanatate in anumite conditii.

Cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut. O diminuare de la 50% la 25% din venitul brut urmeaza sa fie operata si pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala, conform unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

Prin reducerea cotelor de cheltuieli forfetare la stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, guvernul estimeaza un plus de incasari bugetare de 10,5 milioane de lei pe sase luni din 2010, de 22 de milioane de lei in 2011, de 24 de milioane de lei in 2012 si de 25 de milioane de lei in 2013. Un document al Ministerului Finantelor arata ca Executivul estimeaza ca va obtine in 2010 venituri suplimentare totale de 76 de milioane de lei din introducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25%. Guvernul are in vedere si fiscalizarea veniturilor din agricultura.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: