Ce este certificatul energetic, cat costa si cum se obtine?

Data publicarii: 17-01-2011 | Imobiliare

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanta Energetica) este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie ,  precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. (definitia din Metodologia MC-001/2006)

Certificatul energetic este o cerinta a Uniunii Europene ce trebuia pusa in practica din 2007, de la aderare. Incepand cu acest an,  certificatul a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania.

Certificatul de Performanta Energetica se poate obtine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetic a C sau D. Trebuie mentionat ca aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) pana la A (clasa energetica superioara ), dupa modelul aparatelor electrocasnice.

Cum decurge o autorizare?

Demersurile sunt relative simple. Cu un vraf de acte, proprietarul se prezinta la un certificator autorizat care va intocmi un Certificat de Performanta Energetica si va dispune si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica  a cladirii.

Cat dureaza si cat costa un certificat energetic?

O asemenea certificare dureaza maxim o saptamana de la depunerea completa a dosarului.

 Preturile medii pe piata sunt de 2-3-4 euro/ mp la care se adauga TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafata de cca 60 mp, pretul unei certificari ajunge la aproximativ 300 euro tva inclus. Acest cost este suportat de catre proprietarul cladirii, adica cel care doreste sa vanda.

Pasii pentru obtinerea unui certificat energetic

“Primul pas pe care trebuie sa il faca un proprietar este sa adune actele (lista o gasiti mai jos), dupa care trebuie sa contacteze o firma autorizata. Firma preia documentatia si face o vizita la adresa respectiva, pentru a verifica toate aspectele necesare la fata locului. Dupa acest pas, in termen de trei zile se elibereaza Certificatul de Performanta Energetica” , ne-a declarat Dan Sumalan, administratorul  S.C. Shumicon S.R.L.  din Cluj, companie care se ocupa cu eliberarea acestor certificate.

In urma certificarii, firmele va pot oferi si o parte de audit cu recomandari pentru optimizarea performantelor energetice actuale.

 

Ce acte sunt necesare?

-Plan situatie - cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati

-Planurile - subsol, parter, nivele curente

-Sectiuni- longitudinale, transversale

-Detalii constructive: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc

-Fisa tehnica Termopane

-Tip de incalzire - detalii despre instalatia de incalzire

 

Blocurile construite inainte de 1989 se incadreaza in clasele energetice D si C. “Daca blocul este anvelopat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, sunt puse geamuri termopan, este orientat catre Sud iar apartamentul este situat pe mijloc (nu are decat un perete afara), poate sa ajunga si la Clasa Energetica A”, ne-a declarat domnul Dan Sumalan.

Cine sunt persoanele autorizate?

Corina Mardari, director de comunicare la Asociatia Auditorilor Energetici pentru  Cladiri recomanda consultarea listei de pe site-ul Ministerului  pentru alegerea unui auditor energetic.” In practica, chiar daca orasul/ localitatea nu beneficiaza de serviciile unui auditor atestat, persoanele interesate pot apela la auditori din alte zone, mobilitatea acestora fiind crescuta”, mai spune Corina Mardari.


Autor: Banknews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: