Guvernul israelian aproba exploatarea imensului zacamant de gaze naturale Leviathan

Data publicarii: 23-05-2016 | Economie

Israelul a aprobat duminica un acord menit sa accelereze dezvoltarea zacamantului offshore de gaze naturale Leviathan, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului Energiei, transmite Reuters.

Sursa foto: jewishbusinessnews.com

Zăcământul Leviathan are rezerve de gaze estimate la 622 miliarde metri cubi descoperite în largul coastei Mării Mediterane în 2010.

Miercuri, ministrul Energiei informase că a ajuns la un nou acord cu Noble Energy (SUA) și Delek Group (Israel) care va permite firmelor să continue exploatarea și să extragă gaze naturale până la sfârșitul lui 2019.

În martie, Curtea Supremă din Israel a decis că acordul încheiat anul trecut între Guvern și cele două firme energetice este neconstituțional.

Guvernul israelian a semnat în 2015 un acord cu Noble Energy și Delek Group în urma căruia cele două companii obțin controlul celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Israel — Leviathan — și al zăcământului Tamar, în schimbul vânzării unor active. Oponenții susțineau că tranzacția ar duce la crearea unui monopol energetic și au înaintat o petiție către Curtea Supremă din Israel pentru blocarea acordului.

Noul acord semnat miercuri dă statului mai mult spațiu de manevră în privința reglementărilor viitoare din industria energetică.

Dezvoltatorii noului zăcământ israelian offshore Leviathan din Marea Mediterană vor să exporte gaze naturale în Iordania, Egipt și Europa.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: