Arhiva » Mai 2011 » 09 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 09 Mai 2011 | 53 de inregistrari

  • MDRT a vandut numai 53 de locuinte ANL, din cele 20.000 propuse spre vanzare

    Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a vandut pana in prezent numai 53 de locuinte construite prin Programul Locuinte pentru tineri, dupa ce anul trecut oficialii ministerului spuneau ca vor sa vanda 20.000 locuinte ANL. Potrivit datelor transmise de minister, la solicitarea Agentiei NewsIn, locuintele ANL vandute se afla in urmatoarele localitati: Sebes, Curtea de Arges, Nehoiu, Titu, Brad, Slobozia, Iasi, Piatra Neamt, Busteni, Vaslui si Ramnicu Valcea.

  • Basescu: Managerii companiilor de stat sunt marii boieri si baroni ai economiei romanesti

    Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat, zona care reprezinta si cea mai mare problema a programului cu FMI, si i-a acuzat pe managerii acestora ca sunt "boierii" si "baronii" economiei romanesti.

  • Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa, la Universitatea Transilvania din Brasov

    Rectorul Universitatii Transilvania, prof. dr. ing. Ion Visa, a precizat, in deschiderea festivitatii, ca este un eveniment deosebit pentru comunitatea academica brasoveana acordarea acestui titlu unei personalitati marcate din tara noastra pentru activitatea si rezultatele deosebite obtinute atat in plan national, cat si international.

  • Profitul net al Loteriei Romane a scazut in 2010 cu aproape 20%, la 121,15 milioane lei

    Compania Nationala Loteria Romana a inregistrat in 2010 un profit net in valoare de 121,15 milioane de lei, cu aproape 20% mai mic decat cel din 2009, de 150,59 milioane de lei, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea NewsIn. De asemenea, afacerile companiei Loteria Romana au scazut anul trecut cu aproape 23%, la 1,1 miliarde lei, comparativ cu cifra de afaceri a companiei din 2009, de 1,424 miliarde lei.

  • Irlanda va beneficia de o reducere a ratei imprumutului de la UE

    Irlanda va beneficia de o reducere a ratei dobanzii la imprumutul de urgenta obtinut de la Uniunea Europeana. In prezent, Irlanda plateste o medie de 5,8% dobanda la imprumuturile de la FMI, tarile din eurozona si fondul special al Comisiei Europene, informeaza BBC.

  • The Money Channel se rupe de Realitatea

    Televiziunea de business va fi operata de o companie administrata de Sorin Freciu, membru in Consiliul de Administratie al Realitatea Media. Decizia ca The Money Channel sa se desparta de Realitatea a fost luata de Asesoft, compania care asigura managementul televiziunii de stiri.

  • Participatia Fondului Proprietatea la Azomures a trecut de 10%

    Fondul Proprietatea (FP) a cumparat in acest an mai multe pachete de actiuni la Azomures Targu Mures (AZO), reprezentand cumulat 2,54% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, astfel ca participatia sa a crescut de la 7,69% la 10,23%, informeaza Mediafax. Fondul Proprietatea a depasit miercuri pragul de 10% din actiunile Azomures, unul dintre nivelele la care trebuie anuntate detinerile, iar Franklin Templeton a transmis informatia Bursei.

  • Veniturile Emporiki Bank in Romania au crescut cu 30% in primul trimestru, la 3,76 milioane euro

    Veniturile Emporiki Bank in Romania au urcat in primele trei luni din 2011 cu 30% la 3,76 milioane euro, de la 2,9 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al grupului. La nivel de grup, Emporiki Bank a generat venituri nete bancare de 196,6 milioane euro in primele trei luni, in crestere cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cheltuielile totale au fost reduse cu 8%, la 132,7 milioane euro.

  • Vosganian explica de ce PNL nu se mai intalneste cu delegatia FMI: Abordarea lor e superficiala

    Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian explica, pe blog, "de ce nu s-a intalnit PNL cu delegatia FMI", in acest sens argumentand ca abordarea reprezentantilor Fondului este "superficiala", iar prognozele acestora in ultimii ani au fost "in permanenta foarte departe de realitate".

  • MADR: Productia de legume ecologice din Romania ar putea creste cu 20% in acest an

    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza pentru acest an o crestere cu 20% a productiei totale de legume ecologice, de la un nivel de 1.370 de tone in 2010, in conditiile in care suprafetele cultivate vor creste cu circa 17%, potrivit datelor ministerului furnizate NewsIn.

  • Bancpost reduce dobanda la retragerile de numerar de pe cardurile de credit

    Bancpost reduce dobanda la retragerile de numerar de pe cardurile de credit VISA si American Express, la retragerile efectuate intre 5 si 31 mai posesorii celor doua tipuri de carduri beneficiind de o dobanda de numai 1,5% pe luna pentru primele 3 luni de la efectuarea tranzactiei, informeaza banca.

  • Clujul va avea cel mai mare parc fotovoltaic din tara

    Primarul Sorin Apostu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca municipiul Cluj-Napoca ar urma sa aiba cel mai mare parc fotovoltaic din tara, in urma reconversiei unei zone care era destinata constructiei unui cartier de locuinte.

  • MDRT: CNI va fuziona cu Compania de Investitii pentru Turism in scopul "valorificarii resurselor"

    Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a decis fuziunea Companiei Nationale de Investitii SA (CNI) cu Compania de Investitii pentru Turism, potrivit datelor transmise de minister, la solicitarea agentiei NewsIn.

  • PwC Audit a castigat un contract de 35.000 euro pentru auditarea ATE Bank

    Actionarii ATE Bank, o institutie de credit cu capital majoritar elen care inregistra o cota de piata de aproape 0,6% in 2010, au numit firma PricewaterhouseCoopers Audit ca auditor financiar pentru 2011, valoarea contractului fiind stabilita la 35.000 de euro fara TVA.

  • Castigul salarial mediu net a crescut cu 5,6% in martie, la 1.493 lei

    Castigul salarial mediu net a crescut in martie cu 79 lei (5,6%) fata de luna precedenta, la 1.493 lei, in timp ce fata de martie 2010 a scazut cu 1,1%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna martie in fabricarea produselor din tutun (5.001 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (839 lei).

  • UE va schimba metodele de finantare a agriculturii

    In locul platilor directe, istorice, fermierii vor primi bani in functie de natura culturii si de rasele de animale, iar eficienta economica va trebui sa se imbine cu cea ecologica. Prin viitoarea Politica Agricola Comuna, care se va contura in cursul acestei veri, UE va incuraja fermierii, intre altele, sa se asocieze in fonduri mutuale.

  • La ce s-a angajat Guvernul pentru urmatorii 2 ani

    Autoritatile romane si FMI au convenit termenii scrisorii de intentie la noul acord de tip preventiv care se va derula in perioada 2011-2013. La finele saptamanii trecute Guvernul si delegatia FMI au ajuns la un acord privind actiunile asumate de Romania prin scrisoarea de intentie, potrivit Mediafax. Continutul definitiv al acordului va fi anuntat oficial azi.

  • Ce sa faci cand esti somer

    Pierderea locului de munca nu este un lucru pe care sa si-l doreasca cineva, insa mai ales in ultimii doi ani peste tot in lume numarul somerilor a crescut simtitor. Daca te regasesti printre acestia, incearca sa nu dramatizezi, ci sa profiti de partea buna a situatiei.

  • Suspendarea platii ratelor, respinsa de instanta

    Volksbank Romania, reprezentata de Casa de avocatura NNDKP, a castigat procesele prin care doua grupuri de cli-enti reprezentate de avocatul Gheorghe Piperea au solicitat suspendarea platii rate-lor si a altor costuri aferente con-ven-tiilor de credit ale acestora, ne-au declarat reprezentantii bancii.

  • Fa-ti concediul la mare cu 179 de lei. A inceput campania Litoralul pentru toti

    Asociatia Litoral-Delta Dunarii lanseaza si in aceasta primavara programul social "Mini preturi de vacanta - Litoralul pentru toti", tarifele pentru sase nopti de cazare urmand sa porneasca de la 179 de lei de persoana. Potrivit Asociatiei Litoral-Delta Dunarii, editia de primavara a programului se va desfasura intre 3 mai si 14 iunie, iar ofertele de cazare vor cuprinde toata gama de hoteluri.

  • Euro implineste 10 ani

    La 1 ianuarie 2002, euro a intrat in viata europenilor obisnuiti sub forma bancnotelor si monedelor. A fost momen-tul in care 12 tari din Uniunea Europeana au scris istorie prin vointa politica de care au dat dovada in procesul de adoptare a monedei unice europe si renuntarea, implicit, la moneda nationala ca simbol al suveranitatii statale.

  • Minea, Romalimenta: Preturile la alimentele procesate vor creste cu pana la 12% in urmatoarele doua luni

    Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa duminica la Pro TV, informeaza Mediafax.

  • Isarescu nu vrea o apreciere abrupta a leului - vezi de ce

    O apreciere brusca a monedei nationale nu este de dorit deoarece ar genera anumite costuri pe care economia nu si le permite in momentul de fata, printre care si pierderea competitivitatii, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. O moneda nationala care se apreciaza prea repede reduce avantajul valutar al companiilor locale. O depreciere prea brusca, mai ales in cazul unui stat dependent de importuri, se traduce insa in inflatie, prin scumpirea importurilor, scrie Gandul.

  • Euro s-ar putea deprecia pe fondul zvonurilor ca Grecia renunta la moneda europeana

    Moneda europeana s-ar putea deprecia maine, pe fondul zvonurilor ca Grecia a luat in calcul iesirea din zona Euro, informeaza publicatia britanica The Guardian. Potrivit analistilor economici, raspunsul investitorilor va fi, probabil, vanzarea euro. Presa europeana a relatat vineri ca guvernul elen a ridicat problema iesirii din zona euro. Informatiile din presa au fost, insa, negate de autoritatile de la Atena.

  • Cum sa completezi declaratia pentru veniturile realizate anul trecut. Ce risti daca nu trimiti formularul pana la termenul-limita

    Mai este doar o saptamana in care romanii pot depune declaratiile pentru venitul realizat in 2010, la administratiile finantelor publice din toata tara. Cei care nu trimit formularul 200 pana pe 16 mai risca amenzi cuprinse intre 10 si 100 de lei, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

  • Rompetrol a ieftinit motorina cu 12 bani/litru si benzina cu 9 bani/litru, de sambata

    Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a scazut sambata preturile de referinta la motorina cu 12 bani/litru si la benzina cu 9 bani/litru, potrivit site-ului companiei, downstream.ro. Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,33 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 6 lei/litru.

  • Cu cat estimeaza economistii romani ca a crescut inflatia in aprilie

    Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza o inflatie anuala de 5,3% la finele acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2010, se arata intr-un sondaj intern al asociatiei. Acum o luna, ei prognozau o inflatie mai mica pentru sfarsitul lui 2011, de 4,8%, respectiv de 4,5%, in urma cu doua luni.

  • De ce conteaza aurul ca investitie

    Subiectul invetitiilor in aur a devenit fierbinte in timpul imediat dupa inceputul recesiunii, in 2008, si asta pentru ca pretul materialului pretios crescuse foarte mult. Insa, desi la inceput a fost doar o usoara saltare, pretul a continuat sa creasca si sa creasca, si asta pentru ca mari cantitati de aur erau cumparate.

  • Top cinci cele mai mari salarii in Bucuresti

    Criza financiara prelungita in care se afla Romania a afectat puternic in 2010 si cele mai ridicate lefuri din Capitala, comparativ cu anul precedent. Cel mai mare salariu net lunar castigat in 2010, in Bucuresti s-a ridicat la doar 34.000 de euro, comparativ cu peste 133.000 de euro, in 2009.

  • BCR: Inflatia va urca pana la 9% in iunie

    Analistii BCR, cea mai mare banca de pe piata, anticipeaza ca inflatia va atinge varful din acest an in luna iunie, cand rata anuala ar putea ajunge la circa 9%, pentru ca apoi sa coboare pana la 5,2% in decembrie datorita efectului de baza puternic (generat de faptul ca in vara trecuta a fost majorata TVA la 24%).

  • Cat costa la concurenta telefoanele din ofertele operatorilor GSM?

    Orange, cel mai mare operator GSM de pe piata de telefonie mobila din Romania are un numar de 36 de terminale la preturi speciale. Dintre acestea, in topul vanzarilor la Orange se afla doua modele Samsung, C3300k si S5530, si trei modele de la Nokia, C02-01, C01-01 si C3.

  • Bancherii devin mai toleranti cu restantierii

    Din lipsa de clienti noi carora sa le vanda credite, bancherii incep sa priveasca cu mai multa atentie si spre cei care au avut probleme in trecut la rambursare, astfel ca statutul de "restantier" nu mai inseamna automat sanse zero pentru obtinerea unui credit nou.

  • Ce a mai ramas din economiile romanilor in banci

    Cresterea preturilor de consum a atins, in luna martie 2011, unul dintre cele mai inalte valori din ultimii patru ani si cel mai mare de la inceputul crizei. In conditiile in care, in toata aceasta perioada, dobanzile oferite de banci la depozite au scazut, se pune problema cat de avantajoasa mai este economisirea prin depozit bancar.

  • Franks (FMI): Romania risca sa returneze 1,5 miliarde euro reprezentand fonduri pre-aderare platite

    Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, reprezentand fonduri pre-aderare platite, daca proiectele nu vor fi finalizate pana la finele acestui an, a declarat, luni, Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. "In ceea ce priveste fondurile pre-aderare, Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro fonduri, suma deja platita, daca nu se finalizeaza proiectele pana la sfarsitul anului", a spus Franks.

  • Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria a aprobat proiecte de circa 15 mil. euro

    Comitetul Comun de Selectie al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013 a aprobat pe 5 mai 2011 Proiectul Strategic "Danube Water" managementul integrat al apelor (WATER), depus in cadrul celui de al doilea apel de proiecte strategice, cu o valoare de 14,98 mil. euro.

  • Bancpost vinde servicii de facturare electronica in parteneriat cu Transfond

    Bancpost vinde companiilor servicii de facturare electronica, care permit inlocuirea facturilor tiparite si arhivarea in dosare cu documente emise, transmise si arhivate electronic. Serviciul este disponibil in cadrul unui parteneriat cu Transfond, operatorul sistemului national de plati electronice.

  • Franks (FMI):Totalul arieratelor se ridica la 4-5% din PIB, ele vor fi reduse substantial intr-un an

    "Magnitudinea arieratelor intreprinderilor cu capital de stat constituie o piedica enorma in insanatosirea sistemului. Autoritatile trebuie sa elaboreze in urmatoarea perioada masuri menite sa reduca substantial arieratele. (...) Estimam ca in urmatoarele 12 luni de acum incolo sa se reduca substantial arieratele", a explicat Franks.

  • Franks: Autoritatile romane trebuie sa se asigure ca sunt suficienti bani inainte de a reduce CAS

    "Am discutat aceasta problema cu autoritatile si am convenit cu acestea ca ar trebui sa vedem mai multe date fiscale pe 2011 pentru a vedea daca exista suficient spatiu pentru reducerea contributiilor sociale sau pentru alte masuri care sunt avute in vedere. Cheia aici este ca trebuie sa va asigurati ca aveti suficienti bani pentru 2011 si 2012 inainte de a se lua o asemenea masura", a spus Franks.

  • Voiculescu: Implicarea tot mai intensa a FMI in deciziile macro-economice din Romania este alarmanta

    Senatorul avertizeaza ca ritmul in care creste datoria publica externa poate declansa un nou val recesionist si nu exclude ca Traian Basescu sa anunte noi reduceri de salarii si pensii. "Implicarea tot mai intensa a delegatiei FMI in deciziile macro-economice din Romania este alarmanta. FMI nu actioneaza astfel decat in cazurile disperate. Nu exclud ca, in ritmul actual de indatorare, Traian Basescu sa anunte, mai devreme sau mai tarziu, noi reduceri de salarii si pensii", spune Voiculescu, printr-un comunicat.

  • Toyota a redevenit cea mai valoroasa marca auto

    Conform clasamentului, Toyota are o valoare de 24,19 miliarde de dolari, in creStere cu 11%, fata de anul precedent, in timp ce BMW, marca aflata pe locul secund are o valoare de 22,42 miliarde USD, in creStere cu doar 3% fata de editia din 2010 a BrandZ. Locul trei este ocupat, la mare distanta, de Mercedes-Benz, cu o valoare de 15,34 mld. USD, in creStere cu 12% fata de anul anterior.

  • Apple a detronat Google. Este cel mai valoros brand din lume

    Producatorii iPad si iPhone sunt astfel posesorii unui brand care valoreaza 153 de miliarde de dolari, adica aproape jumatate dincapitalizarea de pe piata a companiei Apple - arata studiul BrandZ, realizat de agentia de cercetare de marketing Millward Brown, citat de Reuters.

  • Cele mai bune facilitati de creditare a firmelor

    O mare problema cu care s-au confruntat IMMurile in perioada crizei, pe langa contractarea puternica a pietelor de desfacere, a fost deprecierea drastica a garantiilor. In acest context, accesul IMM-urilor la credite aproape ca a fost blocat. Asta pana cand bancile au inceput treptat sa incheie conventii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), potrivit unei analize a revistei "Capital".

  • Cele mai mari salarii la nivel de CEO se platesc in industria media. VEZI cifre

    Gigantii media le platesc cele mai mari salarii directorilor executivi (Chief Executive Officer sau CEO), potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Hay Group. Cel mai bine platit director de companie din SUA este Philippe Dauman, seful gigantului media Viacom, care detine MTV-ul si Paramount Pictures. Acesta a primit 84,3 mil. dolari anul trecut.

  • SCD mai iese cu un 'energizant' pe piata

    Zentiva Romania vrea sa creasca de 7,5 ori exportul de medicamente fabricate in Romania, pana in 2015. La jumatatea lunii martie compania surprinsese placut piata printr-o propunere de dividend care a condus la un avans de 50% al cotatiei in trei zile, acum. Reactia investitorilor este asteptata pentru aceasta saptamana intrucat de pretul din piata de 1,5 lei/actiune se apropie doua suporturi tehnice dinamice importante.

  • Randamentul fondurilor de pensii private obligatorii a scazut la 14,1% in aprilie

    Randamentele obtinute de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au scazut cu 2,5 puncte procentuale in ultimele sase luni, rata de rentabilitate anualizata medie a celor noua fonduri de pe piata ajungand la 14,1% in aprilie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Schimbari in legislatia privind anvelopele de iarna

    Cea mai importanta schimbare este cea privind daunele produse infrastructurii rutiere ca urmare a utilizarii de anvelope de vara pe timp de iarna. Potrivit variantei initiale, acestea urmau sa fie suportate de societatea de asigurare la care era asigurat vehiculul vinovat.

  • Provizioanele bancilor au ajuns la 6 miliarde euro

    Provizioanele constituite de banci au crescut in primul trimestru cu 920 de milioane de lei, la 24,5 miliarde de lei, in contextul in care valoarea creditelor restante si indoielnice a avansat cu peste 10%, iar rata de solvabilitate medie pentru sistemul bancar a urcat la 14,75%, informeaza Mediafax. La sfarsitul anului trecut, rata de solvabilitate pentru sistemul bancar era de 14,66%, cu mult peste nivelul impus de reglementari, de 8%.

  • Franks: Subsidiarele bancilor grecesti sunt bine capitalizate, nu exista motive de ingrijorare

    Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat luni ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt bine capitalizate, sunt lichide si bine supravegheate de BNR si, totodata, ca nu crede ca exista vreun motiv ca populatia Romaniei sa aiba vreo ingrijorare in privinta acestui lucru.

  • 10.000 de someri se pot angaja in aceasta saptamana. Vezi oferta de joburi vacante!

    In ceea ce priveste repartizarea pe zone, cele mai multe locuri de munca vacante sunt in Bucuresti (989) si in judetele Iasi (559), Timis (519), Hunedoara (487), Harghita (436) si Constanta (372). Cele mai putine sanse de angajare le au somerii din judetele Mehedinti (14), Caras-Severin (19), Alba (25), Covasna (39), Ialomita (45), Brasov (58) si Giurgiu (63).

  • Moneda nationala se apreciaza luni pana la un curs de referinta de 4,1039 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,1039 lei/euro, cu 0,41% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8495 lei/dolar. Cursul BNR de vineri a fost de 4,1208 lei/euro.

  • Costurile medii ale creditelor in lei au coborat la nivelurile din 2007

    Dobanzile anuale efective ale creditelor in lei acordate populatiei au ajuns la cele mai scazute niveluri din ultimii trei ani si jumatate. Datele bancii centrale arata ca, in T1, cel mai mult s-a ieftinit descoperitul de cont, cu aproape 0,8 p.p, urmat de imprumutul pentru locuinta, cu 0,69 p.p., si apoi de cel destinat consumului, cu 0,5 p.p. In privinta creditelor in euro, costurile in T1 au intrat pe un usor trend de crestere.

  • Ce alternative ofera bancile la programul Prima Casa

    Chiar daca executivul a anuntat normele pentru programul "Prima casa 4", multe banci vin cu propriile oferte, care se adreseaza si celor care au deja o locuinta sau un alt credit. Surprinzator, dobanzile sunt aproape la fel de mici ca cele oferite pentru creditele garantate de stat. Iar avansul cerut de bancheri scade considerabil, de la 25-30%, spre 5 sau 10%.

  • Portretul-robot al clientului care poate lua credit bancar

    Cei care au fost executati silit pentru un credit nu mai pot contracta un imprumut nou de la o banca locala, desi in statele mai dezvoltate bancile au produse si pentru acest tip de clienti. Pe fondul crizei, bancile au devenit exagerat de prudente in acordarea unui nou credit, iar multe din criteriile vechi de imprumut au fost rasturnate.