Arhiva » Martie 2011 » 03 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 03 Martie 2011 | 41 de inregistrari

  • LukOil vrea sa construiasca in Romania centrale solare si ferme eoliene

    "Cum Rusia nu dispune de un sistem de sustinere a energiilor alternative, investitiile noastre se concentreaza in strainatate. E vorba cu precadere de tarile in care este prezenta LukOil - Bulgaria si Romania, unde avem in vedere construirea unor centrale solare si a unor ferme eoliene", a declarat oficialul.

  • Turistii de la munte taie din bugetele destinate mancarii. Incasarile hotelierilor, cu 15% mai mici

    "Singura veste buna legata de munte este ca e zapada. In rest, este mai rau ca anul trecut, iar incasarile din primele doua luni ale acestui an au scazut cu peste 15% comparativ cu ianuarie-februarie 2010", a declarat agentiei Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). El a adaugat ca scaderile provin atat din diminuarea numarului de turisti, cat si din reducerea cheltuielilor acestora cu mancarea.

  • Semne de stabilizare pentru piata imobiliara comerciala

    Bazat pe o analiza a tendintelor economice a variatiilor chiriilor si a randamentelor, se evidentiaza faptul ca redresarea economica in Europa continua intr-o maniera neuniforma, dar riscul unei crize euro ramane. Pietele chiriasilor s-au stabilizat, Londra si Paris fiind primele care inregistreaza cresteri ale nivelului chiriilor, iar cererea investitorilor a crescut, acestia ramanand insa ingrijorati de riscuri si de potentialul rezervat in privinta micsorarii randamentelor spatiilor premium.

  • Rompetrol s-ar putea imprumuta sau ar emite obligatiuni pentru a-si plati datoria catre statul roman

    Grupul Rompetrol ar putea emite obligatiuni sau ar putea contracta un imprumut daca ar ajunge la o intelegere cu Guvernul pentru a-si plati datoriile catre statul roman, a declarat, la Alma Ata, presedintele grupului, Tolegen Bozjanov, citat de Bloomberg.

  • Televiziunea lui Oprah Winfrey, un esec

    Postul OWN (Oprah Winfrey Network), lansat cu doua luni in urma, si care este patronat de celebra vedeta TV Oprah Winfrey, are o audienta medie de doar 135.000 de telespectatori, anunta publicatia "The Telegraph".

  • Euro ar putea creste inainte de reuniunea BCE

    Moneda unica pare sa devina o valoare de refugiu, desi aceasta tendinta este amenintata de criza datoriilor suverane. Escaladarea tensiunilor in tarile arabe a propulsat pretul petrolului, dand motive de stres investitorilor, care se pun la adapostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este cautat asiduu pe piete in momentele de incertitudine, a atins un varf istoric de 1.435 de dolari uncia.

  • Banca a ajuns cel mai bun prieten al patronului falit

    "Pozitia principalilor creditori ai companiilor aflate in insolventa,adica bancile, este deschisa deoarece nu mai pot acoperi prin valorificarea garantiilor creantele clientilor", spune Andrei Cionca, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania (CISR), cel mai mare jucator de pe piata de profil.

  • Grigore Chis, Broker Cluj: Eu mizez pe SIF-uri in acest an, nu pe FP

    Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere financiara listata la Bursa, si-a bugetat pentru acest an o crestere cu 40% a profitului net, pana la 8,4 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), care ar urma sa fie sustinuta in principal de cresterea veniturilor din comisioane.

  • Seful BCR: Creditarea se va relua din vara

    Creditarea, in special cea adresata companiilor, va incepe sa creasca din a doua jumatate a acestui an, odata cu reluarea cresterii economice, a spus astazi Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR. Potrivit acestuia, banca se va adresa cu produse in special sectorului corporate pentru proiecte de infrastructura si pentru cofinantari in proiectele cu fonduri structurale.

  • Coface Romania: Piata colectarii de creante de la populatie va spori cu 15% in 2011

    Piata colectarii de creante de la populatie va creste cu 15% in 2011, de la un nivel de circa 1 miliard euro in 2010, in conditiile in care economia inca nu si-a revenit, iar in piata exista creante de colectat, atat de la populatie, cat si de la companii, potrivit estimarilor Coface Romania.

  • BCR: Cresterea economica va fi de sub 1% in 2011, daca infrastructura nu se va dezvolta substantial

    ""Un scenariu pesimist ar fi ca investitiile majore in infrastructura sa nu fie facute. Cred ca acest lucru ar fi intr-adevar ingrijorator. Am sustinut multi clienti corporate in aceste vremuri dificile si, multi dintre acesti clienti, inca se confrunta cu dificultatea de a-si continua afacerea. Asa ca, si noi si clientii asteptam ca cererea sa reinvie si sper ca piata va avea o crestere semnificativa", a mentionat Dominic Bruynseels.

  • Lulache: Listarea Fondului Proprietatea este un esec

    Fostul presedinte al Fondului Proprietatea (FP) Daniela Lulache a declarat, la The Money Channel, ca listarea Fondului este un esec atat din punctul de vedere al pretului actiunii, cat si al scopului pentru care a fost creat. Daniela Lulache, care a condus Fondul Proprietatea timp de patru ani, spune ca tergiversarile de pe parcursul celor cinci ani cat au trecut de la crearea si pana la listarea Fondului se reflecta in pretul actiunii.

  • BCR va propune actionarilor capitalizarea profitului pe anul 2010

    Conducerea BCR va recomanda actionarilor sa capitalizeze profitul obtinut de banca in 2010, asa cum a procedat si anul trecut, a declarat miercuri presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels. "Din perspectiva profitului foarte mic realizat potrivit RAS, cred ca vom recomanda retentia profitului, la fel ca anul trecut, si cred ca aceasta actiune va fi sustinuta de Banca Nationala", a spus Dominic Bruynseels.

  • Care sunt sansele sa scada CAS anul acesta?

    Reprezentantii patronatelor sustin ca o decizie privind reducerea Contributiilor de Asigurari Sociale (CAS) datorate de angajtori ar putea fi luata inainte de jumatatea anului. Mai mult, patronii au anuntat ca au propus "o reducere a CAS cu 4 puncte procentuale la angajator".

  • BNR ar putea sa nu reduca dobanda cheie in acest an, in pofida asteptarilor analistilor

    Majoritatea analistilor intervievati de Reuters luna trecuta anticipau ca BNR va reduce dobanda cheie in acest an, odata cu atenuarea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra preturilor, si datorita faptului ca Romania se pregateste sa incheie un acord preventiv cu FMI.

  • A aparut iPad2. L-a prezentat Steve Jobs

    Presedintele Apple Steve Jobs s-a urcat pe scena, miercuri, pentru a prezenta iPad 2, un device mai subtire, de doua ori mai rapid decat tableta precedenta, echipat cu camera, scrie Reuters. Reintoarcerea lui Jobs, dupa zvonuri ca ar mai avea de trait doar cateva saptamani, a starnit ovatii ale publicului Apple dar si un castig de 1,4% actiunilor companiei, imediat dupa urcarea sa pe scena.

  • Moody's a retrogradat ratingurile bancilor cipriote Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus

    Moody's a retrogradat, miercuri, ratingurile pentru credite, depozite si cele individuale ale bancilor cipriote Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus, ambele prezente in Romania, dupa revizuirea in scadere a calificativului Ciprului, informeaza Mediafax.

  • Bancile romanesti REDUC DOBANZILE LA CREDITELE DE CONSUM la nivelul minim istoric

    Bancile reiau competitia pe segmentul creditelor de consum in euro destinate populatiei reducand dobanda anuala efectiva (DAE) medie pentru aceste imprumuturi cu 1,88 puncte in ianuarie, la 6,55%, nivel minim istoric, potrivit datelor BNR.

  • Joburi la stat. Guvernul da din nou drumul la angajari pentru autoritatile locale

    Angajarile dintr-o autoritate locala vor fi efectuate prin luarea in calcul a tuturor posturilor vacante la nivel judetean, nu doar din institutia respectiva, iar la angajare va fi acordata prioritate pentru posturile unice, pentru care nu se impune regula de un salariat la sapte locuri vacantate.

  • CEC si Alpha vor forma un consortiu cu banca japoneza Nomura pentru oferta de la Petrom

    CEC Bank si Alpha vor forma un consortiu cu banca japoneza de investitii Nomura pentru a intermedia oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata de capital si din sistemul bancar.

  • Petrescu (BCR): OUG 50 a creat transparenta, dar nu putea sa reduca dobanzile administrativ

    Ordonanta 50/2010 a creat multe dezbateri si transparenta, precum si libertatea clientilor de a se muta de la o banca la alta, dar nu putea sa reduca dobanzile in mod administrativ, a declarat miercuri vicepresedintele executiv pe retail al BCR, Oana Petrescu.

  • Litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10 lei, daca barilul va atinge 200 dolari-analisti

    Analistii economici spun ca protestele din Egipt,Tunisia sau Libia nu justifica scumpirile imediate ale carburantilor pe piata din Romania, iar unii dintre acestia estimeaza ca daca barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10-15 lei.

  • MDRT va implementa un sistem electronic pentru evidenta turistilor, proiect de peste 400.000 euro

    Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a demarat procedura de achizitie a unui program electronic pentru evidenta reala a numarului de turisti cazati in structurile de primire turistice din Romania, instrument ce va putea fi folosit si pentru combaterea evaziunii fiscale din turism.

  • Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in ianuarie cu 5,6%

    Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut in ianuarie cu 5,6% fata de aceeasi luna din 2010, ca urmare a scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate cu 15,4%, a anuntat joi INS.

  • Oancea (CSSPP): 49% dintre participantii la pensiile private obligatorii au in cont doar 200 lei

    Aproape jumatate (49%) dintre participantii la sistemul de pensii private obligatorii (pilon II) au in cont in jur de 200 lei fiecare, dupa 33 de luni de contributii, iar media pe sistem este de circa 835 lei, a declarat joi presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

  • 5 banci au intrat oficial in cursa pentru finantarea sectorului IMM

    OTP Bank vrea sa creasca cu 25% creditarea pe segmentul IMM. Banca a primit in luna decembrie 2010 o linie de credit de la BERD, in valoare de 10 milioane de euro, pentru finantarea proiectelor energetice. Tara cu mediul cel mai prielnic pentru antreprenoriat este Danemarca, potrivit unui studiu realizat la nivel mondial

  • Basescu sustine ca UE va trebui sa discute rapid o politica europeana de aprovizionare cu titei

    Este unul din obiectivele majore ale politicii europene, o politica energetica unitara. Cand ma refer la o politica energetica unitara, ma refer la cateva lucruri esentiale si anume interconectarea sistemelor energetice, interconectarea infrastructurilor de transport gaze. Deocamdata acestea sunt cele doua mari prioriati, (...) dar esenta unei politici unitare este legata si de crearea alternativelor de aprovizionare a Europei, in mod deosebit cu gaze", a spus seful statului, dupa o intrevedere cu omologul sau leton, Valdis Zatlers.

  • Romania a avut a doua contractie anuala a PIB din Uniunea Europeana in T4

    Grecia si Romania au fost singurele state membre ale Uniunii Europene care au inregistrat in trimestrul patru 2010 o scadere a Produsului Intern Brut in ritm anual, conform celei de-a doua estimari publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  • Cand isi vor pregati SIF-urile evadarea?

    Radu Ciofu: Indicele BET-FI se afla intr-un triunghi corectiv trasat incepand cu octombrie 2010. Daca investitorii nu vor impinge indicele acum peste 25.000 puncte, urmatoarea incercare se va putea realiza peste doua luni la 24.000 de puncte. Marcel Murgoci (Estinvest): Piata ar putea atinge un varf de 27.000 de puncte in aprilie-mai daca in AGA vor fi aprobate dividende consistente

  • Firmele mici isi revin mai repede decat marile corporatii, spune seful OTP

    Firmele mici si mijlocii, care au suferit cel mai mult anul trecut pe fondul prabusirii afacerilor, incep acum sa isi revina si uneori situatiile lor financiare arata chiar mai bine decat cele ale companiilor mari, spune Laszlo Diosi, seful OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar.

  • BNR: DAE la creditele noi imobiliare a scazut, in ianuarie, la 5,89%

    Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele noi acordate populatiei pentru consum a scazut in ianuarie, pentru a cincea luna consecutiv, pana la un nivel de 17,47%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, in prima luna a acestui an DAE s-a diminuat cu 0,02 puncte procentuale fata de luna decembrie 2010, cand se inregistra o rata de 17,49%.

  • Activele Garanti s-au dublat anul trecut, la 1,4 miliarde euro

    Garanti Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, a incheiat anul trecut cu active de 6,1 miliarde lei (1,42 mld. euro), nivel aproape dublu fata de nivelul de 3,1 miliarde lei de la sfarsitul lui 2009, potrivit datelor publicate de grup.

  • Conducerea BCR propune capitalizarea profitului din 2010

    Conducerea executiva a BCR, cea mai mare banca de pe piata locala dupa valoarea activelor gestionate, va propune actionarilor sa capitalizeze profitul obtinut in 2010, la fel cum a recomandat si in anul anterior, a explicat Dominic Bruynseels, presedintele Bancii Comerciale Romane.

  • Numai 34% din restantieri isi achita integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

    Piata colectarii de creante de la persoanele fizice si majorare a costurilor de colectare va creste cu 15% anul acesta, bancile urmand sa se mentina in topul institutiilor cu volume mari de credite de externalizat, estimeaza compania Coface, specializata in asigurari de credit, dar si in administrare de creante.

  • Cine va fi primul trilionar al lumii?

    Statutul de "milionar in dolari" nu mai este neaparat un motiv de mandrie. De altfel, numai in Statele Unite exista trei milioane de milionari. In zilele acestea, cand peste doua miliarde de oameni castiga sub 1000 de dolari pe an, cuvantul "miliardar" este cel atrage atentia.

  • INS a revizuit scaderea economica din 2010 la 1,3%, de la 1,2% anterior

    Produsul intern brut (PIB) al Romaniei, principalul indicator al dimensiunii economiei, s-a contractat in 2010 cu 1,3% fata de 2009, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele prezentate anterior. La estimarea semnal, publicata la jumatatea lunii februarie, INS indica o contractie a PIB de 1,2% in 2010 fata de anul precedent. Datele sunt in serie bruta.

  • Rompetrol a scumpit joi benzina cu 8 bani/litru

    Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a majorat joi preturile de referinta la benzina cu 8 bani/litru, in timp ce preturile motorinelor raman nemodificate, potrivit site-ului companiei, downstream.ro. Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,21 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 5,88 lei/litru. Motorina Efix Diesel costa ca si pana in prezent 5,2 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,54 lei/litru.

  • Joburi vacante in telecom. Vezi oferta Vodafone, Germanos sau Romtelecom

    Vodafone recruteaza in aceasta perioada specialisti IT, un manager de proiect si un consultant in resurse umane, toate pozitiile fiind disponibile in Capitala. Germanos recruteaza consultanti de vanzari in 10 orase din tara, iar Romtelecom cauta 2 reprezentanti de vanzari in Capitala, pentru clienti mari si institutii financiare. Citeste mai jos lista joburilor oferite de cei patru grei din industria telecom in martie-aprilie

  • CSSPP: Piata pensiilor private obligatorii ar putea creste cu 60% in 2011, la peste 1,6 mld. euro

    Fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea administra active de peste 1,6 miliarde euro la sfarsitul lui 2011, in crestere cu aproximativ 60% fata de 2010, a declarat joi presedintele CSSPP, Mircea Oancea. "Estimarea se bazeaza pe un randament conservator de 10% pe an si o cota lunara a contributiilor de 3%. Astfel, estimam o valoare a activelor nete de circa 7 miliarde lei (aproximativ 1,6 miliarde euro) la finalul acestui an", a mentionat Oancea.

  • Care sunt capcanele cardurilor de credit si cum sa te feresti de ele

    Un card de credit este foarte tentant, mai ales cand vrei sa-ti cumperi ceva la care visezi de mult si banca te imbie cu o perioada de gratie la care ai dobanda zero! Dincolo de atractia evidenta pentru o astfel de oferta de finantare, trebuie sa fii atent sa nu ajungi la o dobanda efectiva de 30% pentru ca nu este deloc imposibil!

  • Scenariu sumbru: Am putea avea pensii mai mici decat ale parintilor nostri

    Pensiile private obligatorii ale romanilor sunt la un nivel deplorabil, avand in vedere contributiile care s-au realizat pana in prezent, este de parere Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere in Sistemul de Pensii Private (CSSPP). "49% dintre participantii la pilonul II au contributii undeva in jurul a 200 de lei, media pe sistem fiind de 830 de lei", a declarat Mircea Oancea, joi, in cadrul conferintei "Mediafax Talks about Private Pensions".