Angajatii abonati la Orange pot fi urmariti prin mobil

Data publicarii: Astazi, 19-03-2008 | IT&C

Un serviciu numit "Monitorizare flota", lansat de curand pe piata de Orange, permite angajatorilor sa-si urmareasca salariatii, noteaza Adevarul. Localizarea pe harta Romaniei a telefoanelor mobile Orange apartinand unei companii de catre "persoanele autorizate" din cadrul firmelor beneficiare este deja un serviciu functional, practicat la lumina zilei. Mai mult, potrivit chiar ofertei postate pe site-ul Orange, aplicatia ofera "posibilitatea vizualizarii unui traseu efectuat de utilizatorul terminalului mobil", chiar si intr-o perioada de timp!

Ce-ar fi daca, intr-o bu­na­ dimineata, cand vii bine­­dispus la serviciu si nerabdator sa incepi o noua zi, te trezesti chemat la sef, care iti dezvaluie cu lux de amanunte cam pe unde te-ai plimbat aseara, dupa incheierea programului!?

Psihoza "spionitei" revine in forta la romani. Daca pana nu demult doar se credea ca orice persoana ar putea fi umarita prin intermediul telefonului mobil, acum un astfel de serviciu devine o certitudine. Si asta pentru ca operatorul de telefonie mobila Orange a lansat, de curand, chiar si pe propriul site, o interesanta oferta prin care orice angajator poate avea controlul total asupra propriilor salariati. Cu conditia ca acestia sa fie abonati la Orange, iar angajatorul sa fi obtinut si activat serviciul "Monitorizare flota"...

Produsul a fost conceput de catre Orange pentru companii, astfel incat acestea sa-si reduca costurile de administrare a comunicarii cu personalul aflat in teren, ceea ce ar duce la cresterea productivitatii - cel putin, asa reiese din textul promotiei Orange.

Parola pentru controlul angajatilor

Toate bune si frumoase, numai ca - fiind vorba despre urmarirea telefoanelor mobile - posibilitatea angajatorilor de a abuza de aceste date cu caracter personal devine mult mai mare decat in cazul binecunoscutelor echipamente de tip GPS pentru automobile. Practic, angajatorul poate sa-si urmareasca angajatii nu numai in timpul programului de lucru, ci si in afara acestuia.

Altfel spus, informatii precum locurile frecventate (de exemplu, banci, magazine, strazi etc.), ora cand ajungi acasa, unde ai luat micul dejun sau cina si alte astfel de date cu caracter personal devin accesibile angajatorilor sau... "persoanelor autorizate" de catre acestia.

In incercarea noastra de a afla mai multe despre produsul scos pe piata de catre compania de telefonie mobila am contactat serviciul Relatii-Clienti. Am formulat intrebarile ca si cum am fi interesati de achizitionarea unui astfel de serviciu. De la celalalt capat al firului am putut astfel afla ca produsul "monitorizare-flota" a si fost deja cumparat de cativa clienti importanti si ca exista "un mare interes" in privinta achizitionarii lui.

Pretul, ni s-a spus, nu este unul exact, el putandu-se negocia cu firma interesata in functie de plaja de abonamente care se vor face. De asemenea, am primit asigurari ca monitorizarea telefoanelor mobile ale angajatilor poate fi facuta intr-un mod foarte simplu prin intermediul unei aplicatii web care se gaseste pe site-ul companiei.

"Dupa ce veti semna contractul cu noi nu va va trebui decat un cont de utilizator si o parola aferenta acestuia", ne-a incurajat angajata Orange de serviciu. Dar asta nu inainte sa ne reaminteasca de faptul ca trebuie sa contactam serviciul de vanzari a operatorului pentru negocieri.

Salariatii pot sa-si dea firma in judecata

Contactat, ieri, in aceasta chestiune, avocatul Catalin Dancu s-a aratat stupefiat de posibilitatea ca angajatii sa fie urmariti prin intermediul telefonul mobil. "Este ilegala si imorala o astfel de practica, deoarece niciunde in relatia contractuala dintre firma si angajat nu se prevede ca angajatorul poate sa preleveze probe in legatura cu activitatea mea si sa-mi urmareasca actiunile. Daca salariatul constata ca a fost astfel urmarit fara consimtamantul lui scris, poate sa dea firma in judecata", recomanda avocatul.

El considera ca locul unde se afla salariatul la un moment dat, ca si un anumit traseu parcurs de catre acesta "sunt date cu caracter personal care trebuie protejate potrivit legii".Reprezentantii Autori­ta­tii Nationale de Supravegnere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne-au comunicat, ieri, ca prelucrarea nelegala de asemenea date se amendeaza cu pana la 25.000 de lei.

In cazul de fata, numa­rul de telefon este o infor­matie cu caracter personal, iar daca acestuia i se asociaza si o adresa, respectiv locul in care se afla aparatul la un moment dat, atunci dezvaluirea acestor informatii trebuie facuta numai cu acordul persoanei in cauza", ne-a declarat Alina Savoiu, seful Cabinetului Juridic si Comunicare din cadrul ANSPDCP.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: